Technológiaváltást célzó projekt gazdaságossági vizsgálata - Ujszászi Gábor (2016)
Diplomadolgozatom célja egy erőmű technológia-váltást célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projektjének gazdasági vizsgálata. Dolgozatom a vállalat makro- és mikrotényezők vizsgálatát követően elemzem a hatmilliárd forintot meghaladó összegű be-ruházás megtérülését a hazai energiapiaci szabályozás, a különböző termelési üzemállapo-tok figyelembe vételével. Az elemzés során a vállalat korábbi, közétett beszámolóiból, valamint, bizonyos ese-tekben az interneten elérhető adatokból alkotok egy egyszerű modellt és ennek segítségé-vel elemzem a beruházás megtérülését. Az elemzés nem terjed ki a vállalat egészére, kizáró-lag a technológiaváltást megvalósító projektre fókuszál. Ennek megfelelően dolgozatom a vállalat környezetelemzését követően kitérek a ha-zai energiapiaci szabályozókra. Külön kitérek a jogi szabályozásra, valamint a bemutatom a hő- és villamosenergia-termelés erőműben alkalmazott folyamatait. Összegezem a beruházási döntés és a projekt jellemzőit, finanszírozási szerkezetét, várható eredményeit. A beruházás megtérülésének számítása során egyszerűsített modellt alkalmazok, amely alapján gyorsan eldönthető, hogy érdemes-e a beruházást megvalósítani, avagy sem, valamint célszerű-e további, mélyebb műszaki összefüggéseket alkalmazó mo-dellt alkotni és alkalmazni. A dolgozat fő részében a beruházás pénzügy-gazdaságossági megtérülését kalkulá-lom az egyszerűsített műszaki modell segítségével. Itt az éves adatokat összegezve számí-tom ki a projekt pénzáramainak jelenértékét, valamint belső kamatlábát. Ahol releváns – tekintettel arra, hogy a projekt egy technológiaváltást megvalósító fejlesztés – a kiváltott földgáz alapú technológia főbb mutatószámaival is összevetem a kapott eredményt. A számítások során nem csak egy, legvalószínűbbnek tartott termelési struktúrát le-képező egyszerűsített modellt alkalmazok, hanem annak főbb jellemzőiben bekövetkező, változásokat is modellezem, vizsgálom azoknak a megtérülésre gyakorolt hatását.