Védett állatfajok mentésének jogi helyzete a gyakorlati tapasztalatok tükrében - Bender Ferenc (2016)
Hazánkban a természeti értékek védelme komoly múltra tekint vissza. A dolgozat törekszik átfogó képet adni a védett állatfajok mentését érintő jelenlegi hazai jogszabályi környezetről, valamint a Dunántúlon természetvédelmi mentési tevékenységet folytató, illetve azt engedélyező szervezetek ilyen irányú gyakorlatáról. Csoportosítja a Dunántúlon természetvédelmi mentést végző és azt engedélyező szervezeteket, majd a tevékenységükre vonatkozó egységes kérdésekre kapott válaszokat összegzi. Összegyűjti a hazai jogi környezetben, a védett állatfajok mentéséhez és elhelyezéséhez kapcsolódó jogszabályokat, majd kielemzi azok főbb rendelkezéseit. A megszerzett információk alapján javaslatokat fogalmaz meg a védett állatok mentését szabályozó hazai jogi környezet problémáinak feloldására.