A parlagi sas (Aquila heliaca) etológiai és táplálkozásbiológiai vizsgálata vadkamera alkalmazásával - Kanyó Csaba (2016)
Vadkamerás felvételek alapján vizsgáltam a parlagi sasok (Aquila heliaca) viselkedését és táplálkozásbiológiáját a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. A 18 napos vizsgálati időszakban összesen 46 etetési alkalmat figyeltem meg, a zsákmányállatok közül a leggyakoribb a mezei nyúl (Lepus europeaus) volt, de vándorpatkány (Rattus norvegicus), dolmányos varjú (Corvus cornix), récét (Anatidae sp.) és őz (Capreolus capreolus) is szerepelt a táplálékok között. A pihenésre fordított idő a vizsgálati időszak során csökkenő tendenciát mutatott. Szignifikáns kapcsolatot a tollászkodás és a napi átlaghőmérséklet között sikerült kimutatni.