Az erdők vízháztartásra gyakorolt hatásának értékelése párolgástérképek segítségével a Kiskunságban - Bárdos Zsolt (2016)
Dolgozatomban felszínborítási kategóriák - különös tekintettel az erdők és egyes faállománytípusok - vízháztartásra gyakorolt hatásával foglalkoztam. Az alapot jelentő párolgásadatokat a MODIS rendszer hőmérsékleti adatait felhasználó CREMAP modellel előállított párolgástérképből nyertem. Térinformatikai szoftver használatának segítségével erdő és mezőgazdasági területek összehasonlításakor megállapítást nyert, hogy az erdők 17%-al magasabb párolgással rendelkeznek. Továbbiakban faállománytípusok párolgásértékei kerültek meghatározásra. Az egyes erdőterületek nagyobb párolgásértékeit előidéző tényezőként a magasabb kor és talajvízszint, valamint a nagyobb levélfelületi index nevezhető meg.