Különböző lézeres letapogatások és erdészeti felhasználásuk vizsgálata - Szabó Márton (2016)
A távérzékelés és azon belül is a lézeres letapogatás az utóbbi két évtizedben robbanásszerűen fejlődik, ráadásul a lézer szkennelés egyik legjobban fejlődő területe az erdészeti ág. A hatalmas benne rejlő potenciál sarkallt engem arra, hogy diplomamunkámat ebben a témában írjam. Ezen dolgozatomban különböző lézeres letapogatási módszerek erdészeti alkalmazásának használhatóságát vizsgálom. A légi lézer szkennelés (ALS) nagy magasságból nagy területet lefedő, kis pontsűrűségű adatainak, a statikus mérés (TLS) nagy pontosságú, de igen limitált területet lefedő nagy pontsűrűségű méréseinek és a mobil(MLS), autóra, hajóra, vonatszerelvényre elhelyezhető szkennerekkel végzett lézeres letapogatások gyors, mégis nagy pontosságú, hatalmas adatállományt generáló méréseinek összehasonlítását vállaltam, a hagyományos módszerekkel történt terepi mérésekkel fák erdészeti paramétereinek meghatározásához.