Terepklimatológiai módszerek alkalmazása Zala megye erdőterületein - Rozovits Ferenc (2016)
A Zala megyét erdőklimatológiai szempontból vizsgáltam munkám során. Dolgozatom előkészületeit és elméleti alapjait a már korábbi TDK dolgozatunk (Szalai, Rozovits, 2011) szolgáltatta. Zala megye esetében elsősorban szükségem volt egy részletes digitális domborzatmodellre (DDM) melyet számításaim alapjául használtam fel. Továbbá a (CarpatClim Hun) Kárpát Klíma Projekt során elkészített klímaadatbázisból exportáltam a Digiterra Map segítségével éves csapadékösszeg, valamint tenyészidőszaki középhőmérséklet raszteres térképfedvényeket. Kiszámítottam Zala megyére az ArcGIS geoinformatikai program segítségével az Angström formulával a valós globálsugárzás adatokat, melyben nagy segítségemre volt dr. Vig Péter által gyűjtött számított napfénytartam adatsor 1981-2010-ig. Az így kapott sugárzásadatokat, a csapadék és hőmérséklet fedvényeket felhasználva kiszámítottam Zala megyére a 20 m-es felbontású általunk fejlesztett klímaindex térképfedvényét. Majd levontam a következtetéseimet az eredményeimről.