Az ápolói hivatást népszerűsítő kampány tervezése és kidolgozása - Viziné Molnár Anna (2016)
Jelenleg Magyarországon az ápolói szakma presztízse igen alacsony a fiatalok nem szívesen választják ezt a szakmát. Nem motiválja Őket semmi, hogy ápolónak tanuljanak, emellett az ápolók már nem képesek ellátni a feladatukat a nagy leterheltség miatt. A magyar ápolók mentálisan és fizikailag is túlterheltek, kimerültek. Az állandó túlterheltség, a megfeszített munkatempó folyamatosan veszélyezteti egészségüket. Egyre nagyobb számban hagyják el az egészségügyet a jól képzett, tapasztalt ápolók és szakdolgozók. Itt nem csak a szakmai tehetségek elherdálásáról beszélek, amikor a jobb élet reményében külföldre távozni engedjük kollégáinkat, hanem azokról a nyugdíjba vo-nuló kiváló szakemberekről, akiket nem tudunk pótolni, mert nincs kivel. Hosszú ideje kongatjuk a vészharangot az egészségügy humánerőforrás katasztrófája miatt, de még mindig nem értük el a jéghegy csúcsát. A katasztrófa helyzet akkor fog bekö-vetkezni, amikor a jelenleg 45 év feletti korosztály minden tagja nyugdíjba vonul. Min-denki várja, hogy megtörténjen a bérrendezés. De hiába emelnék holnap többszörösére az ápolók bérét, akkor sincs több képzett szakember, aki munkába tudna állni. Nem nézhet-jük tétlenül tovább, hogy a fiatalokat semmi sem vonzza az egészségügyi pálya felé. Nem ismerik a hivatásunkat, csak azt tudják rólunk, hogy alacsony a fizetés és rosszak a mun-kakörülmények. A szüleik pedig minden erejükkel küzdenek, hogy gyermeküket megvéd-jék az egészségügytől és sajnos már a kimerült Kollégáink is óvni akarják a fiatalokat, így inkább nem javasolják, hogy egészségügyi területen tanuljanak tovább. Nincs azonnali megoldás. Rövidtávon már nem tudunk eredményt elérni, de nem enged-hetjük, hogy az egészségügyi szakmák alacsony presztízse miatt visszafordíthatatlan hu-mánerőforrás katasztrófa következzen be. Azonnali intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy a pályaválasztó fiatalok tanul-mányaik és pályaválasztási döntésük során kerüljenek olyan helyzetbe, hogy hivatásunkat megismerve, kellő elszántsággal a foglakoztatás biztonságára vonatkozó megalapozott op-timizmussal válasszák az egészségügyet. Az ápolói hivatás népszerűsítésére egy részletes marketing tervet dolgozok ki, melynek célja, hogy a pályaválasztó fiatalok átfogó, világos információt kapjanak az ápolói végzetség megszerzésének lehetőségekről alapfoktól a mesterfokú képzettségig, hogy megismerjék hivatásunk szépségeit és a szakma adta lehetőségeket. A kidolgozott tervet a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Ápolási Egyesület elé terjesztem és kezdeményezem a kampány el-indítását.