A városi fák kezelésének helyzete Magyarországon - Vódli Dávid (2016)
Kivonat A városi fák kezelésének helyzete Magyarországon A diplomamunkám célja, hogy megvizsgáljam a városi fák kezelésének helyzetét Magyarországi viszonylatban. Első lépéként bemutatásra kerül a városi zöldfelületek és azon belül a fák által nyújtott pozitív hatás, és az általuk képviselt értékek jelentősége. Ezután kitekintést teszek a zöldfelületek és fás szárú növények védelmére vonatkozó jogszabályokra. Elemzést végzek a zöldfelületek és városi fákkal foglalkozó felmérésekkel, értékbecslésekkel és regisztrációval kapcsolatban. Ezt követősen Sopron, Szombathely, Budapest XII. kerület példaértékű zöldterület gazdálkodását vizsgálom, az általuk alkotott helyi rendeletek, és a városonként készített interjúk tükrében. A dolgozat fő témájaként a 208 település által megválaszolt zöldterület fenntartással kapcsolatos kérdőív válaszait elemzem és értékelem. Ezután a témával kapcsolatos megfigyeléseket, tapasztalatokat ismertetem. A diplomamunka végén a témával kapcsolatban tapasztalt problémákra adok választ.