A földi szeder (Rubus fruticosus agg.) erdőművelési szerepe a Soproni-hegység egyes állománytípusaiban - Lattenstein Tamás (2016)
Kivonat [A földi szeder (Rubus fruticosus agg.) erdőművelési szerepe a Soproni-hegység egyes állománytípusaiban] Diplomamunkám témájának a földi szeder fajcsoport (Rubus fruticosus agg.) erdőművelési szerepét választottam a Soproni-hegyvidék egyes állománytípusaiban. Vizsgálataimat a Soproni-hegység Várisi erdőtömbjében végeztem. A Területen 115 darab 10m sugarú mintakört vettem fel. Ezen mintakörökben vizsgáltam az adott állomány változóit és a szedrek paramétereit. Az eredményeket statisztikailag kiértékeltem. Az eredményekből látszik, hogy a szederborítás mértékében jelentős szerepet játszik a második lombkoronaszint, a felső lombkoronaszint záródás és mindemellett a fenyők elegyaránya. Megelőzni a szedrek megtelepedését megfelelő erdőneveléssel lehet. Abstract [Role of brambles (Rubus fruticosus agg.) in the silviculture of selected forest types of Sopron Mountains] My thesis outlines the role of the Rubus genus (bramble species) played in sylviculture in certain types of the Sopron Mountains. My research has been conducted at the Váris forest. 115 pieces of circles have been drawn onsite, each of them 10 meters in diameter. Within these circles the variables of the given stand and the parameters of the bramble has been examined. The results have been statistically evaluated. The results show that canopy, the closing layer and the (mixture) ratio of fir play a significant role in the extent of bramble ground cover. Preventing bramble from settling can be possible by proper forest maintenance.