Álgesztes bükk színhomogenizálásának vizsgálata különböző hőkezelő eljárásokkal és ezek hatása a mechanikai jellemzőkre - Tóth Roland (2016)
Szakdolgozatom a Magyarországon kitermelt, legsokoldalúbban használt faanyagról a bükkről (Fagus sylvatica) szól. Mely faj igen gyakran rendelkezik valamilyen típusú álgeszttel, mely a faanyag bizonyos mértékű színváltozásával jár, míg más tulajdonoságait nem, vagy csak csekély mértékben változtatja. Az általánosságban homogén rajzolatú, színezetű bükkön az álgeszt minden formáját az ipar fahibának tekinti, így a felfűrészelés során vagy kiejtik, vagy újabban e természetes fahibával együtt dolgozzák fel és próbálják a helyét megtalálni a piacon. A faanyag álgesztes és nem álgesztes részeinek homogenizálására már tettek kísérleteket több kevesebb sikerrel, de előremutató eredményt még nem sikerült elérni. Dolgozatomban megvizsgáltam milyen módon hat atmoszférikus nyomáson a száraz, termikus kezelés a levegő oxigénjének jelenlétében illetve lenolajos kezelő közegben, levegő oxigénjének jelenléte nélkül, a faanyag színezetére, az álgesztes és álgeszt mentes részek homogenizálására illetve a mechanikai tulajdonságok közül hajlítószilárdságra és a hajlító-rugalmassági moduluszra. A hőkezelések előnye hogy az anyag teljes terjedelmében, egyenletes mértékben képes kifejteni hatását, és a faanyag számos tulajdonságát pozitív irányban változtatja. Hátránya viszont, hogy a mechanikai tulajdonságok jelentősen képesek romlani, mely az anyag későbbi felhasználhatóságát befolyásolja. A hőkezeléseket különböző hőmérsékleten és időtartományokban végeztem, mások előzetes tapasztalati eredményei tudatában, hogy teljesebb képet kapjak a faanyagban végbemenő változásokról. Célom volt az álgesztes bükk faanyag olyan tulajdonságainak változtatása, mely vonzóvá teszi az ipar számára a lehetőséget, hogy a rönkök felfűrészelése során számolhasson a termikus modifikáció lehetőségével.