"Átszállás nélkül” – A nyugdíjas korig történő folyamatos foglalkoztatás aspektusai, a GYSEV Zrt. példáján keresztül - Szőke Szilárd (2015)
Szakdolgozatom középpontjában az életpályával, karrierrel, az elégedettséggel, lojalitással és a motivációval kapcsolatos témakörök állnak, a GYSEV Zrt.-re vonatkozó összefüg-gésben. Ezek azok a témák, melyek közrejátszanak abban, ha egy munkavállaló egy adott céget választ hosszú távon munkavégzésének helyéül, akár egészen a nyugdíjazásig. Választásom azért esett a GYSEV Zrt.-re, mert szakmai gyakorlati időm alatt fel-tűnt a munkavállalók magas fokú lojalitása és az, hogy némelyikük első munkahelyének tudhatja a céget. Felvetődött a kérdés, mik lehetnek ennek az okai, illetve kik azok és mi-ért, akik hosszú távon terveznek a céggel. A GYSEV-nél jelenleg két karrierprogram rendszerű folyamat elemeket felmutató program, a Gyakornoki-, és a Forgalmi Utánpótlásnevelés Program van jelen. Ezek mellett számos ösztönző és elégedettséget, lojalitást növelő elemet is felfedeztem. Primer kutatásomban, egy kérdőíves felmérés segítségével megvizsgáltam a dolgo-zatban meghatározott célcsoportra vonatkozó kapcsolatokat, a fent említett kérdéskörök-ben, majd értékeltem őket. Az eredmények mutatják, hogy a cég munkáltatói megítélése igen kedvező, de a karrierprogramokról kissé kedvezőtlenebb a megítélés, valamint karri-erút építésre, és az arra való motiváltságról sem mondható el a magas fokú pozitív megíté-lés. Ennek ellenére a célcsoport nagy többsége hosszú távon itt képzeli el munkavállaló-ként jövőjét, mely életpályaképnek is felfogható, ha nem is karrierutakban gazdag módon. Dolgozatom végén levontam a következtetéseket és javaslatokat fogalmaztam meg, a szükséges témaköröknél. Gyakorlati alkalmazásban a munkavállalók gyakoribb szóbeli és egyéb jellegű elismerését javaslom, illetve szélesebb körű és hangsúlyosabb köztudatba emelését a vállalatnál lévő karrierlehetőségnek.