A kommunikáció szerepe a szervezetekben - Bojtos István Péter (2016)
A szervezeti kommunikáció megértéséhez szükséges áttekinteni annak két alapvető részét: a szervezetet és a kommunikációt is A szervezet egy olyan embercsoport, melyet 3 motívum köt össze: a struktúra, a cél és a szervezetet alkotó emberek. A kommunikáció meghatározása ennél jóval nehezebb. A szervezeti kommunikáció kontextusában az embe- ri kommunikáció az a folyamat, mely során egy egyén megpróbál jelentést indukálni egy másik egyén (vagy egyének csoportjának) tudatában üzenetek segítségével. A szervezeti kommunikáció és vezetéselmélet egy több lépcsős folyamat eredményeként a 90-es évekre eljutott oda, hogy a szervezetet, mint információ-áramoltató entitást szemléli, ennek irá- nyítása és szervezése részben a kommunikáció segítségével lehetséges. Az első fejezetben áttekintett szervezeti kommunikáció elméleti háttér segítségével elemeztem az Ericsson budapesti Kutatás-Fejlesztési Igazgatóságát, ismertettem annak kommunikációs gyakorlatát, mindennapi kommunikációjának módjait és céljait részlete- sen ismertettem. A kommunikációs gyakorlat ismertetése után elvégeztem egy – a szervezetben ko- rábban készült – felmérést kiértékelését. A felmérés azt vizsgálta, hogy az alkalmazottak milyen kommunikációs csatornákat használnak rendszeresen, melyeket tartanak ezek kö- zül hasznosnak és milyen elvárásaik vannak a jövő kommunikációs anyagaitól. Ezt követően értelmeztem a kapott eredményeket és meghatároztam, hogy mely kommunikációs formákat érdemes fejleszteni, konkrét teendőket megfogalmazva. Emel- lett meghatároztam, hogy mely kommunikációs csatornákat érdemes megszüntetni, vagy lényegesen megváltoztatni, hogy elérje a szervezet kommunikációs céljait. Az azonosított változtatások közül a legelső, hogy az e-mailben küldött hírlevelek legyenek rövidebbek, tömörek, keltsék fel a figyelmet és tartalmazzanak hiperhivatkozást a további részletekre. Azonosítottam, hogy kihasználva a szervezet keresztfunkcionális felépítését olyan fórumok létrehozása kívánatos, ahol az azonos funkciót betöltő szemé- lyeknek személyesen adnak át információkat, melyeket továbbadnak a csapatuknak, beépí- tik a munkájukba. A közvetlen feletteseken és asszisztenseken keresztül is tájékoztathatók a munkavállalók, ehhez megfelelő fórumokra van szükség a számukra, ahol átadhatók ne- kik azok az ismeretek, melyeket továbbadhatnak a munkavállalóknak. Kívánatos továbbá az olyan események számát növelni, ahol minden érintett alkalmazott jelen van és egy ve- zetőjük számukra ismerteti a nagyobb súlyú információkat. A liftben kihelyezett plakátok továbbfejlesztési ötlete pedig az, hogy tartalmazzanak valamilyen hivatkozást (például QR kódot) egy olyan felületre, ahol további részleteket tudhat meg az érdeklődő.