A várható élettartam változásai és dimenziói a rendszerváltástól napjainkig - Hirsch Anna Janka (2016)
A dolgozatom során a várható élettartam alakulásával foglalkozom a rendszerváltástól a napjainkig. ez a mutató a halálozási táblákból számolható. Azaz alapvető felvetésem, hogy a rendszerváltozás kedvező hatással volt a mutató pozitív irányú változására. Ezt úgy próbáltam bizonyítani, hogy a rendelkezésemre álló statisztikai adatokat újraelemeztem a témám szempontjából. Az elemzés során részletesen megvizsgáltam a magyarországi mortalitási helyzetet. A legjobban a halálozási adatok befolyásolják ezt a komplex mutatót. Elmondható, hogy a magyarországi halálozási arány pozitív tendenciát mutat, de még mindig elmarad a szomszédos országok átlagától. Az európai unión belül még mindig a legalsó harmadban vagyunk ezzel az aránnyal. Jelenős javulást mutatható ki a csecsemőhalandóság területén, így már ez a halálok nem befolyásolja a mutatót. A halálozást vizsgálva arra a megállapításra jutottam, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedések száma ugyan csökkent az elmúlt évtizedekben, de még mindig vezető halálok. A másik leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedések. Pozitív változás az erőszakos halálesetek –öngyilkosságok--csökkenése. Az egyik legnagyobb probléma a 40-59 éves korosztály halálozási aránya, mivel ők a társadalom mozgató rugói. Bebizonyításra kerül, hogy a halálozások számának csökkenésével nő a várható élettartam 2014-rer férfiaké 74,3 év míg a nőké 80,7 év-re nőtt. Persze a hosszú élettartam felveti, hogy ebben mennyi az egészségben leélt életévek. Milyen demográfiai kihívások elé állítja a fiatalabb generációt. Az egyre növekvő születéskor várható élettartam a fiatalabb generációt minden szintű társadalmi és gazdasági kihívások elé állítja. Az is egyértelműen kiderül, hogy a lakhely meghatározza a várható élettartam emelkedését. Fontos megemlíteni, olyan mutatókat, mit a potenciálisan elvesztett életévek vagy az egyre elterjedtebb egészségesen várható élettartam Összességében soha nem volt ilyen magas a várható élettartam Magyarországon mint a vizsgált időszakban. A két nem között viszont egyre nagyobb különbséget lehet felfedezni ez köszönhető a középkorú férfiak magas halálozási arányszámában.