Fenntartható humán fejlődés és egy új típusú társadalmi-gazdasági berendezkedés lehetősége - Frenkl Antal (2016)
A dolgozat célja egy társadalmi-gazdasági átalakulás lehetőségének felvázolása. Ennek igényét támasztja alá a napjaink globális kapitalizmusában működő elosztási rendszer elégtelensége, az alapvető emberi jogok egyetemes érvényesülésének hiánya, valamint a globális szegénység kedvezőtlen tendenciái. A technológiai fejlettségi szint következtében az abszolút szűkösség már régen megszűnt, így az nem lehet akadálya a minimális szükségletek kielégítésének. Szükséges tehát a redisztribúciós rendszer reformja, mely megfelel a tényleges humán kívánalmaknak. A vizsgálatom egyik kérdése, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a modernizáció előnyei ellenére még mindig akadályozzák az említett jogok univerzálisan, biztosítását. Ezen túlmenően szeretném kideríteni, hogy hogyan leküzdhetőek ezek a korlátok. A válaszok keresése közben kitérek arra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy humán fejlődési célok elérése során, ne okozzunk újabb súlyos ökológiai problémákat. Itt hangsúlyozom az erős fenntarthatóság követelményét, és egy olyan fejlődés-paradigmát, amely ennek a követelménynek eleget tesz. A kérdések megválaszolásához először is a közgazdaságtan elmélettörténetét követem végig. Bemutatok méltányosságra vonatkozó elképzeléseket és ezek kapcsolatát a társadalmi jóléttel. A főáramú elméletek mellett fontos szerepet kapnak a különböző alternatív irányzatok, melyek radikális változást sürgetnek az emberiség jövője érdekében. A második részben ismertetem a fenntartható humán fejlődés koncepcióját, amely a globális társadalmi méltányosságot megcélzó humán fejlődést a gazdaság ökológiai korlátainak figyelembevételével megvalósítja meg. Ezután olyan gazdasági jelenségeket veszek számba, melyek az egyenlőtlenségek fokozódását idézik elő, a kívánatos csökkenés helyett. Ilyenek a növekedéskényszer, a pénzrendszer hibás alapjai, valamint a tőkeértékesülés elsődlegessége. A dolgozat utolsó részében alternatívákat javaslok, amelyek elősegítik a megfelelő elosztási folyamatokat. Végső soron azt a következtetést vonom le, hogy a pénzrendszer drasztikus reformjával és – az északi modell iránymutatását követve – a demokrácia intézményeinek megerősítésével, továbbá a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése által, elérhető egy emberibb, igazságosabb és fenntartható társadalmi-gazdasági berendezkedés.