Cserpes Sajtműhely gazdasági elemzése a beszámoló alapján - Csizmadia Jusztina (2016)
Dolgozatom megírásának célja egy olyan vállalkozás komplett gazdasági elemzése, mely a mai profitorientált világban nehézségek árán, de fejlődni képes. A vállalkozás, melyet elemzésem tárgyaként választottam egy kisvárosban működő, de országos lefedettségnek örvendő, terjeszkedő, tejtermékeket gyártó cég, a kapuvári Cserpes Sajtműhely. Fő céljaik között szerepel, hogy az országgal megismertessék termékeiket, melyek a piacon lévő leg-több termékkel ellentétben semmilyen tartósítószert és mesterséges adalékokat nem tar-talmaznak. Számukra az a fontos, hogy ne olcsó, átlagos minőségű termékeket gyártsanak tömegével, hanem hogy magas színvonalú egészséges és ráadásul finom tejtermékeket megismertessék a lakossággal. Szeretnék elérni, hogy az olcsó, tartósítószerekkel megtö-mött termékek helyett, a lakosság számára az egészséges táplálkozás legyen az elsődleges cél. Ez a cégpolitika motivált engem, hogy egy rendkívüli céget elemezzek, a sikerének titkát feltárva. Dolgozatom bevezetése után a gazdasági elemzés fontossága mellett a cég fejlődését mutatom be röviden a kezdetektől, a fejlődésének állomásait bemutatva. A cég történetét bemutatva a vagyoni helyzet elemzése során képet kapunk a vállalat rendelkezésére álló saját tőke és idegen források állományáról, arányairól. A vállalkozás 2011 óta nem vesz igénybe idegen forrást a működése fenntartásához és a bővítéseihez. Mindezt saját tőkéből tudja finanszírozni. Ezt követően a pénzügyi helyzet fontosságára való tekintettel rövidtávú és hosszú távú elemzésekbe bocsátkozok, melyekből kiderül, hogy a stabil likviditás ellenére a pénzeszközök állománya adott időpontban nem fedezi a rövid távú kötelezettségeit, ami kedvezőtlen. Minden cég számára fontos, hogy a mérlegben található adatok eltéréseinek okait feltárva elemezzük a vállalkozást, ezt a mérlegtételek elemzésével teszem meg, az indoko-latlan kimagasló változásokat elemezve az abszolút eltérések módszerét és a relatív eltéré-sek módszerét alkalmazva. A hatékonyság elemzéssel a vállalkozásban megtalálható erőforrások segítségével az elért teljesítményeket elemzem. Elemzésemet a termelő-szolgáltató vállalkozás szemszö-géből teszem meg, mivel kereskedelmi tevékenysége eltörpül a gyártási tevékenysége mellett. A vállalat komplex és parciális hatékonyság elemzésével láthatóvá válik, hogy a vállalat által felhasznált erőforrások hatékonysága nagyon jó. Nem utolsó sorban a jövedelmezőség vizsgálatára is kitérek dolgozatomban, mely során kiderül, hogy a vetítési alapként választott saját tőke, eszközök, bér és élőmunka stb. jövedelmezősége a vállalkozás számára kielégítő. Dolgozatom célja, a vállalkozás számára az elmúlt évek beszámolói segítségével egy olyan komplex elemzés létrehozása és értékelése mely a további fejlődést elősegíti, javas-latokat téve a feltételezhető hiányosságok és hibák javítására.