A magyar információs társadalom fejlődése a fejlesztéspolitika tükrében - Lazáry Viktor (2016)
Diplomamunkám célja annak bemutatása, hogy az európai uniós és magyarországi fejlesztéspolitikai célkitűzések és döntések a 2014 -2020-as fejlesztési időszakban mennyire támogatják a magyar információs társadalom fejlődését. Témaválasztásom aktuális, mert az információs társadalmakkal párhuzamosan fejlődő infokommunikációs technológiák az egész világon egyre nagyobb szerepet játszanak az állampolgárok mindennapi életében és ezzel párhuzamosan az országok gazdasági életében is. Az internethez kapcsolódó cégek nagyobb árbevételt érnek el, több állást teremtenek, az infokommunikációs technológiák hatékony alkalmazásával pedig növelik a termelékenységüket és ezáltal a versenyképességüket is. Az információs társadalom fejlesztésének köszönhetően nő az állampolgárok életszínvonala és javulnak az adott ország emberi erőforrásai, ezáltal pedig nő a gazdasági teljesítménye. A szélessávú internet lakossági és vállalati használatának növekedése egyértelmű és jól kimutatható GDP növekedéssel jár és a foglalkoztatottak számában is növekedést okoz. Magyarországon pedig a GDP több, mint 12%-át az infokommunikációs szektor termeli és a foglalkoztatottak száma is kiugróan magasnak számít az EU-n belül ebben az iparágban. Dolgozatomban az információs társadalomról szóló elméletek és diskurzusok bemutatása után ismertetem a 2014-2020-as európai uniós fejlesztéspolitikai időszakra vonatkozó európai uniós és magyarországi fejlesztéspolitikai kereteket. Ezt követően az általam kiválasztott területeken a már rendelkezésre álló statisztikai adatok másodelemzésének segítségével bemutatom a magyar információs társadalom jelenlegi fejlettségi állapotát. Végül a tartalomelemzés kvalitatív módszerével elemzem az európai uniós és hazai fejlesztéspolitikai és szakpolitikai dokumentumokat és a fejlesztéspolitikai döntéseket tartalmazó magyarországi kormányhatározatokat. A magyarországi fejlesztéspolitikai célkitűzések összhangban állnak az európai uniós célokkal, valós helyzetértékelésen alapulnak, a fejlesztéspolitikai döntések pedig a célok elérését szolgálják. Magyarországnak azonban számos területen fejlődnie kell ahhoz, hogy a leszakadók csoportjából kikerüljön. Az állampolgárok digitális kompetenciáinak a javítása, a vállalkozások részvételének erősítése az online kereskedelemben, az elektronikus közszolgáltatások fejlesztése, vagy az oktatás informatizáltsága csupán a legfontosabbak azok közül a célok közül, amiket el kell érni a következő években.