Háztartások energiafogyasztásának elemzése a lakásjellemzők és fogyasztási eszközök tükrében - Sebestyén István (2016)
A lakosság energiafogyasztása a mind nemzetközi, mind a hazai energiapolitikai dönté-sekben egyre nagyobb szerepet játszik napjainkban. Ez a szerep a többi szektorhoz képest a végső energiafelhasználáson belüli jelentős részarányából adódik. Ellátásbiztonsági kér-dések, energiahatékonysági célkitűzések teljesítése, megújuló energia hasznosítás fokozása, import függőség csökkentése, energiafelhasználás diverzifikációja, fenntartható fejlődés területén a lakosság kiemelt jelentőséget képez. Az első fejezetben energiastatisztikai adatok felhasználásával rávilágítok a lakosság energiafogyasztásának a jelentőségére, a végső energiafogyasztáson belül elfoglalt helyére összehasonlítva a többi szektor energiafogyasztásának a nagyságával. Nemzetközi adatok bemutatásával összehasonlítom a Magyarország és az Európai Unió tagállamai lakosságának az energiafogyasztását. Csak ehhez a vizsgálathoz külön mutató is származtatok a pontosabb összevethetőség érdekében. A magyarországi háztar-tások energiafogyasztása energiahordozónkénti megoszlásának összevetem néhány európai országgal. Hosszabb idősort tekintve elemzem a magyarországi háztartások energiafogyasztá-sának a nagyságát, és szerkezetét, az egyes energiahordozók megoszlására és a mögötte lévő okokra is kitérek. Megvizsgálom, hogy mely tényezők és milyen módon befolyásolják a lakosság energiafogyasztásának nagyságát, szerkezetét: kezdve a klímaváltozással, energiaárakon, lakásjellemzőkön, energiahatékonysági intézkedéseken, pályázatokon át a fogyasztási cik-kekig bezárólag – a rendelkezésre álló adatok függvényében statisztikai elemzési módszer-tant is bevetve. A klímaváltozás energiafogyasztásra gyakorolt jelenlegi és jövőbeni lehet-séges illetve pozitív és negatív hatásait is ismertetem. Bemutatom a magyar lakásviszonyokat, külön kiemelve az energetikai szempontból fontos jellemzőket. Megvizsgálom a lakosság energiafogyasztása és a fűtési időszak hőmérséklete kö-zötti kapcsolatot. Elemzem továbbá a villamos energia fogyasztás és hőmérséklet közötti összefüggést Végezetül bemutatom és értékelem az elektromos tartós fogyasztási cikkek alakulá-sát az elmúlt időszakban összefüggést keresve a villamosenergia-fogyasztás változásával