Szénszál erősítésű fagerenda modellezése - Bellovics Bertalan (2016)
Mivel sem magával a faanyaggal, sem szálerősített faanyaggal kapcsolatban nem végeztek számottevő kutatásokat végeselem-módszerrel, így ez a téma teljesen aktuális. A faépítészet reneszánszát éli, továbbá egyre nagyobb a kereslet a meglévő faszerkezetek gazdaságos kihasználásának lehetőségére, amire jelenleg még nem fektet elég nagy hangsúlyt az építőipar. Kutatásom előzményeként labormérések történtek, melyeknek célja arra irányult, hogy igazolja az erősített faanyag hajlítási teherbírásának valamint merevségének növekedését. Eredményképpen bebizonyosodott, hogy a faanyag és a szénszálas erősítés valóban együtt dolgozik, és jelentős mértékben megnöveli a faanyag teherbírását. További igazolásra szolgál egy ipari projekt, melynek során alkalmazták ezt a technológiát. Diplomamunkám során ezeket a próbatesteket modelleztem, és a lefuttatott szimulációk során kapott eredményeket hasonlítom össze a labormérések eredményeivel.