A nemzetközi egészségturizmus alakulás, és gazdasági hatása Sopron egészségturizmusának fejlődésére - Koncz Adrienn (2016)
Diplomamunkám fő célja Sopron egészségturizmusának bemutatása és gazdasági vonatko-zásainak vizsgálata. A téma főleg arra fókuszál, hogy a nemzetközi egészségturizmus ho-gyan befolyásolja Sopron gazdasági helyzetének alakulását. Valóban jövedelmező-e a vá-ros számára a főleg Ausztriából ide utazó külföldi emberek jelenléte és költése. A diplomamunka első részében bemutatom az egészségturizmus kialakulását a világ-ban, a fejlődését és a részeit, ami által megismerhetővé válnak a régi és a mai modern kor egészségmegőrző és gyógyítási szokásai. A második részben elemzem a nemzetközi egészségturizmus jellemzőit a világban, és a célországok kínálatát. Kitérek még a gazdasági hatásokra is. Kiemelem a legnépszerűbb célországokat, és részletezem népszerűségük kulcsait, a szolgáltatásokat, amikre az adott országok kifejezetten specializálódtak. A harmadik rész Magyarország gyógyturizmusáról szól, amiben bemutatom az ország természeti adottságait, a gyógyturizmus kínálta lehetőségeket, amiben nagyobb figyelmet fordítok a gyógy- és termálvizek adta lehetőségekre, majd részletezem az ország fogászati turizmusát. Kitérek természetesen a nemzetközi egészségturizmus Magyarországra való gazdasági hatásaira, és a belföldi turizmus számára biztosított lehetőségekre is, végül a jö-vőbeli elképzelésekre, leendő fejlesztési lehetőségekre. Az utolsó részben Sopron nemzetközi egészségturizmusa kerül a középpontba. Itt a saját kutatómunka alapján ismertetem a soproni gyógyturizmus jellemzőit, az ágazat fősze-replőit, a vállalkozásokat, és a városra gyakorolt gazdasági hatásukat. Kutatómunkámat in-terjúk készítésével fogom elvégezni, amihez felkeresem a város egészségügyi intézményei-ben dolgozókat, vezetőit, akiknek az előre elkészített kérdéssor segítségével teszem fel kérdéseimet. A kérdések az adott vállalkozás szolgáltatásaira, árkialakítási módszereire, és Sopronra vonatkozó hatásait. Végezetül pedig ezek alapján levonom a következtetést a vizsgált soproni vállalko-zásokkal kapcsolatban, megnézem, hogy mi a közös a vizsgált vállalkozásokban, és hol fe-dezhetők fel nagyobb különbségek. A vállalkozások vizsgálata után bemutatom, hogy va-lójában a nemzetközi egészségturizmus milyen gazdasági hatásokat generál a város életé-ben, majd leírom a város gyengeségeit, erősségeit és fejlődési lehetőségeit.