Termelési kontrolling bemutatása az Autoliv Kft. példáján keresztül - Káldi Brigitta (2016)
A dolgozat alaptörekvése a termelési kontrolling témakörének feltérképezése és bemutatása volt. Napjainkban a termelés és a hatékonyság elemzése, javításukra való törekvés egyre inkább előtérbe kerül, mind a kisebb, mint a nagy multinacionális vállalatoknál. Célom az volt, hogy a termeléssel kapcsolatban álló területek napi működését megismerjem, ismertessem folyamataikat, bemutassam a köztük lévő kapcsolatokat és feltárjam annak hiányosságait Dolgozatom középpontjában az Autoliv Kft. és az annak gyártási folyamatai álltak. Az első részben a kontrolling általános bemutatásán túl a lean–nel foglalkoztam, mint a hatékonyság és racionalitás növelés egyik legfontosabb eszközével. Az APS-Autoliv Production System elemeinek megismerésével olyan eszközöket mutatok be, amelyeket ténylegesen is alkalmaznak a folyamatok egyszerűsítése és a veszteség minimalizálása érdekében. A szakdolgozatom tárgyalta többek között az Autoliv Kft. által használt általános kontrolling rendszereket, azok kapcsolatait és működését. Kiemelendő ezek közül termelés nyilvántartás szempontból az SAP, mint ERP rendszer és a DIACAR, amely a termelési adatokat összegzi. Termelés kontrollingban és riportingban meghatározó szerepe van az egyes termelési költségeknek. Ezek a költségek beépülnek a termékek végső értékébe, így az árkalkuláció alapját is ezek képzik. Részletesen foglalkoztam ezek közül a fuvar-, válogatási- és bérköltségekkel. A dolgozat következő fontosabb szakasza a kapacitástervezés, amelyben külön kitértem a rövid és hosszú távú tervezés sajátosságaira. Ezek után az utolsó részegység, a vállalatnál is alkalmazott különböző termelési mutatókat taglalja. Ilyen az Autoliv-ben használt specifikus SQDCM mutatórendszer, amely a vizuális megjelenítés segítségével átfogó képet ad a termelés egészéről. Főbb termelési mutatók például az OEE, mint a termelési hatékonyság egyik fő mérőszáma, amelynek alakulását külön is elemeztem, valamint az LMPU amely a termékegységre jutó munkaidőt mutatja meg. A szakdolgozatban bemutattam és megvizsgáltam a termelési kontrolling operatív oldalának működését. Fő célom az volt, hogy a hangsúly a gyakorlati oldal bemutatásán legyen az elméleti ismeretek mellett. Ennek érdekében az elkészítés során szorosan együttműködtem az osztályok munkatársaival. Részt vettem a termeléssel kapcsolatos megbeszéléseken, segítettem az elemzések, riportálások elkészítésében és így átfogó képet kaphattam a témáról. A vállalatnál jelenleg nincs külön termelési kontrollinggal foglalkozó szakember, annak feladatköreit a termelési részlegvezetők a kontrollerrel közösen együttműködve próbálják ellátni. Az összefoglalásban javaslatot teszek arra, hogy hogyan és milyen új eszközökkel lehetne egyszerűsíteni, hatékonyabbá és megbízhatóbbá tenni ezeket a termelési riportokat.