Originális és generikus gyógyszerek közgazdasági vonatkozásai - Szilágyi Sándor József (2015)
A dolgozat alaptörekvése bemutatni a magyarországi gyógyszerpiacot kis- és nagykeres-kedelmi és ipari szinten, annak a gazdaságban betöltött szerepét és erejét bemutatni. Az egész világon elindult egyfajta generikus program, azért, hogy a folyamatosan fejlődő és egyre dráguló egészségügy finanszírozható maradjon és megmaradjon a költ-ségvetési egyensúly, úgy, hogy közben minden beteg megkaphassa a terápiához szükséges gyógyszerét, kezelését. A program hatása az lett, hogy a gyógyszerkutatások, fejlesztések visszaestek, lecsökkentek, ami globális következményekkel járhat mind gazdasági, mind népegészségügyi oldalról. Magyarországon a generikus program szabályozása, szabályo-zatlansága több problémát vet fel, ezekre szeretnék rávilágítani, illetve korrekciójukra al-ternatív megoldásokat vázolni, ugyanis ez a program nem hozott sikert gazdasági téren. Bemutatom a generikus és originális gyógyszerek közötti különbségeket, előnyeiket, hátrányaikat. Mivel az egészségügyi rendszer rendkívül komplex és érzékeny, a gyógy-szeripar pedig komoly mozgató rugója ennek a rendszernek, hatalmas tőke háttérrel, ami tetemes szeletet képvisel a magyar gazdaságban ennek a jelentősége mindenképpen fi-gyelmet érdemel. Nem utolsó sorban foglalkozom azzal is, hogy milyen hatással van a be-tegekre a generikus irányba való elmozdulás és ez milyen szinten hat az alapellátásra, mennyire nehezíti meg az orvosaink amúgy sem egyszerű helyzetét, milyen feladatokkal kell emiatt szembe nézniük. A patikai rendszer a rendszerváltás óta állandó változásokon ment keresztül, a gene-rikus program is lényegi változás a patikák életében, amihez alkalmazkodniuk a patikáknak kell, még ha az nem is egyszerű. Szeretnék rávilágítani arra is, hogy miért, vesztesei ennek a piaci eltolódásnak és megmutatnám azt, hogyan változtak a működési feltételeik. Egy kis kitekintés erejéig arra is rávilágítanék, hogy bizonyos felmérések mekkorát tévednek, amikor egészségügyi felméréseket végeznek. Ugyanis ezekből a felmérésekből dolgoznak a politikusok, ezek alapján hozzák az új szabályokat, törvényeket, ezért is nagy a jelentősége, ha téves következtetéseket vonnak le. Egyáltalán nem mindegy ezek mennyire tükrözik a valóságot és mennyire segítenek beleláttatni a rendszer gyengeségeibe, erősségeibe.