Rendőrségi átalakítás, biztonság a belső határon - Cserta László (2016)
A harmadik évezred változásai teljes egészében átalakítják, a föld térképét. Országok szűnnek meg és jönnek létre új államok. Ezek a változások elindítottak egy folyamatot, amely 2015-ben a menekültválságban csúcsosodott ki. Az ázsiai és afrikai területeken uralkodó instabilitás, éhínség, háborús konfliktusok és kilátástalanság tömeges menekülthullámot magába foglaló migrációs válságot indított meg Európa irányába. Ezek a változások, amelyek egész Európát átalakítják, magában hordozzák annak a lehetőségét, hogy a schengeni szerződés ideiglenessé felfüggesztésre kerül és a határellenőrzés visszaállításra kerül Magyarország uniós belső határain. Mely szervezet az, amelyik rendelkezik tervekkel és elgondolásokkal ezen feladatok végrehajtására? A rendőrség. Dolgozatomban foglalkozom azzal a kérdéssel, hogy hogyan jött létre a Határőrség- Rendőrség integrációjából egy olyan egységes rendőri szervezet mely képes az európai unió elvárásainak megfelelni úgy, hogy Magyarország biztonsága minden esetben biztosított legyen. Az esetlegesen ideiglenesen felfüggesztésre kerülő schengeni egyezmény esetén mely módszerekkel lehet garantálni a biztonságot a belső határokon és ez milyen változtatásokat igényel a szervezeten belül. Írásos szakirodalmat szervezet fejlesztés témákból melyek erre a speciális szakterületre rá illeszthetőeket nem találtam. A téma vizsgálatához felhasználtam a már megszűnt Határőrség által kialakított és használt ellenőrzési kritériumokat, módszereket és belső dokumentációkat. Tanulmányoztam a vonatkozó szakirodalmat, jogi hátteret, az elkészült jelentéseket, Rendőrségi középvezetőként részese voltam Magyarország schengeni egyezményhez történő csatlakozásnak a rendőrség határőrség integrációjának és így személyes tapasztalataimat is beépítettem a téma feldolgozása során.