Kiterjesztett valóság az NymE soproni campusán - Schmiedl Balázs (2016)
Az okostelefonok egyre jobban beleépülnek az életünkbe, nagyban megkönnyítve azt. Manapság kezdenek elterjedni a helyzet alapú alkalmazások, melyek a telefonba épített GPS-t, gyorsulásmérőt és egyéb szenzorokat használják. Ezt kiegészítve a jelenleg divatos kiterjesztett valósággal, hasznos és látványos alkalmazásokat lehet készíteni. A szakdolgozatomban Android platformra készítettem egy olyan mobil alkalmazást, amely ötvözi a helymeghatározást és a kiterjesztett valóságot. A feladat célja egy olyan program elkészítése volt, amely elsősorban az elsőéves egyetemisták életét könnyítheti meg. A GPS koordináták alapján, a telefon kameráját is felhasználva, a kamera valós képén jelenít meg hasznos információkat egy kiválasztott, a Nyugat-magyarországi Egyetem campusához tartozó épületről, intézetről vagy teremről. A kiválasztott helyekhez közelségi riasztás is bekapcsolható, amely a közelbe érve jelez a telefon használójának. Az alkalmazás tartalmaz egy kiterjesztett valóság nevű módot, ahol a kamera képén nem egy kiválasztott objektummal kapcsolatos információk jelennek meg, hanem a választott kategóriához tartozó összes hasznos helyet jelzi. Ezen felül egy tanár kereső modul is helyet kapott az alkalmazásban, itt az egyetemen oktató tanárokról érhető el információ, mint például e-mail, fogadóóra és szobaszám. Egy tanár adatlapját a manuális keresésen kívül QR kód beolvasásával is el lehet érni. Az adatlapon szereplő útirány gomb segítségével az alkalmazás megmutatja, hogy merre és milyen messze van a terem, illetve milyen épületen belül találjuk meg.