A bankunió és betétbiztosítás az Európai Uniós és a hazai szabályozás tükrében - Bánkuti Gábor (2016)
Diplomadolgozatom témájának kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy aktuális és számomra is érdekes témával foglalkozzak. Így esett a választásom az európai bankszabályozásra és a betétbiztosítás európai és magyarországi szabályozásának vizsgálatára. Az európai bankszabályozás körében bemutatom a bankunió pilléreit és jelentőségüket. Ezt követően a bankunió egyik elemét a betétbiztosítást veszem széles górcső alá. Ismertetem a betétbiztosítás célját, funkcióját, típusait általánosan definiálom és mutatom be annak működését, illetve elhelyezkedését a pénzügyi piacon. Kitérek a betétbiztosítás tárgykörében az Európai Unió direktíváinak a Magyarország betétbiztosítási rendszerére való hatására. Mielőtt konkrétan ismertetném a felszámolási és a kártalanítási folyamatok gyakorlati működését, fontosnak tartom az Országos Betétbiztosítási Alap általános jellemzését, működésének bemutatását illetve a 2014-2015. év során legnagyobb visszhangot keltő takarékszövetkezet csődök és az érintett betétesek kártalanításának elemzésére. A Buda-Cash Brókerház Zrt. csődjében érintett volt egy hitelintézeti csoport, a DRB bankcsoport is, ami lehetőséget nyújt az OBA tevékenységének konkrét példán keresztül történő bemutatására is. Diplomadolgozatom célja a magyar betétvédelem hatékonyságának bemutatása, melyet az érintett cégek felszámolásához vezető út ismertetésén, illetve a kártalanítás gyakorlati szemléltetésén keresztül szándékozok megvalósítani. Az elmélet és a gyakorlat tanulmányozását követően levonom a következtetéseket, értékelem az európai bankszabályozás előnyeit és hátrányait Magyarország bankunióhoz történő csatlakozása vonatkozásában. A betétbiztosítás hatékonyságának javítása érdekében javaslatokat fogalmazok meg. Dolgozatomban egyrészt arra a kérdésre keresem a választ, hogy az elméletben relatíve egyszerűen felvázolható kártalanítási folyamatok végrehajtása a gyakorlatban milyen akadályokba és nehézségekbe ütközhet. Másrészt arra, hogy a bankunióban Magyarország hol fog helyet foglalni és milyen lehetőségeket jelent számára és ezeket mennyire tudja kihasználni.