A klinikai hatékonyság fejlesztésének jelentősége stroke beteg ápolásában - Veres Rozália (2016)
Dolgozatom témája a klinikai hatékonyság fejlesztésének jelentősége az ápolásban, kiemel-kedően a stroke betegek ápolásában. Ez a téma mindaddig aktuális, amíg a betegek ellá-tásban előfordulnak egyenlőtlenségek, a hatékony ápoláshoz nélkülözhetetlen személyi- tárgyi feltételek megléte és az egységes szakmai irányelvek alkalmazásának hiánya. A stroke jelentőségét nem csak a magas mortalitási mutatók miatt emeltem ki, ha-nem azért is, mert Magyarországon az agyér betegség egyik leggyakoribb betegség, mely-nek következtében részleges, vagy tartós rokkantság következik be, amely az érintett egyénen túl jelentős terheket ró az egészségügyre és a társadalomra egyaránt. Ugyanakkor az egészségügyi ellátás reformjához nem elegendő az egészségügy szerkezetének átalakítása, szükséges az ellátás hatékonyságának javításához az irányítást, az egészségügyi dolgozók szemléletét is megváltoztatni. Célom a stroke epidemiológiájának áttekintése, mivel az elmúlt évtizedekben súlyos aggodalmak forrásaként jelentkezett hazánk lakosságának rossz egészségi állapota. Igen je-lentős a magyarországi stroke megbetegedési többlet Európa fejlett államaihoz képest. A lakosság elöregedésével párhuzamosan a betegség okozta teher további növekedése várha-tó. Az áttekintés részeként fontosnak tartom a nemzeti stroke program és a stroke ellá-tás szakmai irányelveinek bemutatását, majd ezzel párhuzamosan a hatékony ápolás ki-emelkedő szerepét. Szükségszerűen vázolom a tudományos bizonyítékokon alapuló ápolás, az iránymutató ápolási standardok, illetve egységes szakmai irányelvek és az ápolási mo-dellek használatának jelentőségét az ápolás hatékonyságának javításában. Ezekhez hazai és külföldi közleményeket használok fel. A témaként feldolgozott klinikai hatékonyság gyakorlati megvalósításához nem elegendő tudományos alapokra épülő irányelvek összeállítása, szükséges az alkalmazók azonosulni tudjanak tartalmával, illetve alkalmazásuk eredményességét rendszeresen érté-keljék. A vizsgálatból kiderülő adatoknak a vizsgálati célokon túl gyakorlati jelentőségük is van a szakmapolitika fontosabb teendőinek meghatározásában, hogy pontosabban meg-fogalmazhassák a stroke betegek kórházi ellátási igényeit és a hatékonyabb ellátásukat.