A Vezetői Információs Rendszerek bemutatása a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben és a Semmelweis Egyetemen - Ágoston Petra (2016)
A dolgozat során bemutatásra kerülnek a Vezetői Információs Rendszerek és ezek bevezetése illetve hatásaik a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben és a Semmelweis Egyetemen. Ma a magyar egészségügyben a kórházak veszteségmentes gazdálkodása egy rendkívül összetett, nehéz feladat. Az intézmények bevételei és kiadásai különböző helyekről és különböző időpontokból származnak, ez megnehezíti a jövőbeli gazdálkodás tervezését. A vezetők számára fontos, hogy friss és megbízható adatokkal tudjanak dolgozni, ami ez esetben egy nehezen kivitelezhető feladat. A probléma megoldására egy lehetőséget kínálnak a Vezetői Információs Rendszerek, amik az informatika gyors fejlődésének köszönhetően már az egészségügyben is könynyen elérhetővé váltak. Ezek a rendszerek az intézményekben keletkező nagy mennyiségű és igen változatok adatok információvá való átalakításában segít. Alapvető feladata az adatok gyűjtése, szűrése, rendszerezése megadott szempontok alapján, tárolása majd kimutatások, elemzések készítése. Ez elősegíti a vezetők döntéseit és az intézmény költséghatékony gazdálkodás kialakítását. Ilyen Vezetői Információs Rendszerek kerültek bevezetésre a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben illetve a Semmelweis Egyetemen az elmúlt években. A két intézmény igen eltérő méretű, működésű, ezáltal különböző helyzetben is meg-vizsgálhatjuk, hogy miként hasznosítják az informatika kínálta lehetőségeket. A dolgozat célja az, hogy jobban megismerjük ennek a két intézménynek a Vezetői Információs Rendszerét, a felépítésüket, és hogy milyen célból kerülnek felhasználásra. Illetve hogy ezekből a példákból kiindulva a későbbiekben fel lehessen használni az itt olvasottakat. A bemutatás a két intézmény Kontrolling Igazgatóságával való beszélgetés és az általuk biztosított anyagok, illetve szakirodalom felhasználásával készült. A dolgozat elején, a jobb átláthatóság érdekében bemutatásra kerül a magyar egészségügy rendszere, felépítése és finanszírozása is. A munka során megállapíthatóvá vált, hogy az új rendszerek bevezetése mind a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben és a Semmelweis Egyetemen pozitív irányú változást hozott a gazdálkodás területén. Tervezhetőbbé váltak a különböző folyamatok és folyamatosan követhetőek a kiadások és a teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy már rövidtávon is költséghatékonyabbá vált a gazdálkodás, gyorsabban lehet beavatkozni, ha a tervtől való eltérést tapasztalnak.