A Paulownia fafaj magyarországi felhasználásának lehetőségei, különös tekintettel az energetikai hasznosíthatóságra - Bodó Máté (2016)
A biomassza hosszútávon fenntartható és versenyképesen előállítható megújuló energiaforrás, felhasználása Magyarországon a megújuló energiaforrások között az egyik legnagyobb lehetőséggel kecsegtető energiahordozó, mivel Magyarország kiváló agroökológiai adottságokkal rendelkezik a biomassza versenyképes előállítására, amely hő- és áramtermelésre, valamint üzemanyag előállítására egyaránt alkalmas. A Paulownia ültetvények témakörével kapcsolatban (engedélyezés, telepítés, kezelés, betakarítás, a faanyag hasznosítása stb.) jelenleg még számos kérdés merül fel hazánkban. A dolgozatban szakirodalmi kutatások, terepi mintavétel és laboratóriumi mérések segítségével igyekeztem feltárni a Paulownia fafaj energetikai felhasználásának hazai lehetőségeit. Elemzésre került az ültetvényeket érintő jogszabályi háttér, valamint invazivitási értékelés, továbbá gazdasági elemzések is történtek.