"Leanezni vagy Leanné válni" Lean bevezetési tapasztalatok a MOL Zalaegerszegi Finómítóban - Pankotay Fruzsina Magda (2016)
Diplomadolgozatomban a MOL Nyrt. Zalai Finomítójában arra kerestem a választ, hogy a bevezetés mely szakaszában tartanak, „leaneznek vagy leanné váltak”? A bevezetett lean eszközök vizsgálata után összevetettem a prognosztizált és a valós eredményeket, javaslatokat fogalmaztam meg, további fejlesztési lehetőségeket, irányokat vetettem fel. Dolgozatomat a lean elmélet bemutatásával kezdtem. Bemutattam, mely alapelveken nyugszik a lean. A lean egyszerre filozófia, vállalati politika és eszköze a menedzsmentnek, egyfajta szemlélet. A lean eszköztár folyamatosan bővül, fejlődik, ezért az alapfogalmak mellett a témámmal szorosan összefüggő fogalmakat fejtettem ki részletesen. A vizsgálati alapot jelentő elméleti áttekintés után a MOL Nyrt., bemutatásával folytattam a dolgozatomat. Először sorra vettem a főbb mérföldköveket, majd kitértem a Zalai Finomító (ZAFI) és a MOL Nyrt szervezeti és termék-előállítási kapcsolatára, az összefüggések komplexitására. Kitértem a zalaegerszegi finomító termelési rendszerére és az azt kiszolgáló szolgáltató rendszerre az alaposabb megismerés céljából, mely elengedhetetlen a lean folyamatok értékeléséhez. A zalaegerszegi telephely részletes bemutatását követően rátértem a MOL Nyrt. hatékonyság-növelő filozófiájára, azon belül a „leanesedési” rendszerre. Konkrét projekteken keresztül mutattam be a lean vállalattá válás lehetőségeit és kockázatait. A lean office bevezetési lépéseit, azon belül az 5S-t, mint az irodai munka kiindulási alapját, részletesen elemeztem; az elért irodai eredményeket ismertettem. A lean office bevezetésnek részese lehettem a helyszínen, a ZAFI-ban. A lean bevezető csapat külsős tagjaként nyomon követhettem a kezdeti időszakot, interjúzhattam az érintett dolgozókkal, elméleti tudásomat pedig gyakorlati tapasztalatokkal támaszthattam alá. A szakirodalom alapján számított prognózisokat összevetettem a vállalat dolgozóival készített önértékelési interjúkkal. Ebből következtetéseket vontam le arra vonatkozóan, hogy a szakirodalmak alapján a Zalai Finomító lean folyamatai a leanné válás melyik szakaszában találhatóak. A „leanezni vagy leanné válni” kérdésre adom meg a választ a MOL Nyrt. Zalai Finomítójában 2016 tavaszán tapasztaltak alapján. .