Raktármenedzsment a Velux Magyarország Kft.-nél - Kóczán Zsolt (2016)
Dolgozatomban a Velux Magyarország Kft. logisztikai részlegén belül, a raktározási fela-datok irányításának bemutatása mellett a raktári hatékonyságnövelés megvalósítható lehe-tőségeinek ismertetését tűztem ki célul. Területi raktárvezetőként a vállalaton belül teljes rálátásom van az operatív és elméleti tevékenységekre, a felmerülő problémákra és azok hatékony megoldására. Az építőanyag-iparágat a rendszerváltás után a nagyobb cégekbe való centralizálódás jellemezte. Sorban alakultak a nagyobb Kft.-k, mint a Velux is, amely a világon az első tetőtéri ablakgyártó nagyvállalat. A Velux több évtizedes tapasztalatát felhasználva és a modern vásárlók igényeit kielégítve folyamatos fejlesztéssel gyártja első osztályú tetőtéri ablakait és azok kiegészítőit. Az egyre erősödő piaci versenynek való megfelelés és a hatékony vállalati működés egyik kulcsfontosságú eleme a logisztika. Dolgozatomban a logisztika folyamatának egy rövid elméleti áttekintése után részletezésre kerül a vállalatnál jelenleg működő logisztika, azon belül is a raktározás menedzsmentje. A raktárhelység bemutatása mellett kifejtésre kerül a raktározási folyamatok, tárolási módszerek gépigénye, költsége, különböző teljesítménymutatók ismertetése, amelyek megfelelő alkalmazása mind alapját képezik a raktári hatékonyságnövelésnek. A hatékonyságnövelés többféleképpen is megvalósulhat, a dolgozat utolsó fejezeté-ben saját javaslataim és hatékonyságnöveléssel kapcsolatos eredményeim, mint például a gépigény és az anyagmozgatási tevékenységek csökkentése, üresjáratok megszüntetése, rugalmas csoportok kialakítása stb., kerülnek részletes ismertetésre. Összességében elmondható, hogy a Velux egy dinamikusan fejlődő multinacionális vállalat, amely jól felépített szervezeti struktúrájával és folyamatosan fejlődő logisztikájá-val mindmáig az élvonalban helyezkedik el.