Helyi adók szerepének összehasonlítása Hévíz és Zalakaros térségeihez tartozó települések vonatkozásában 2010-2014 közötti időszakban - Kovácsné Kele Eszter (2016)
Az adópolitika a nemzetközi gazdaságpolitika legfontosabb eleme, az adók a közkiadások finanszírozásának és a jövedelmek újraelosztásának alapját képezik, azaz az adórendszereknek kettős feladatot kell ellátniuk. Az adórendszerrel a gazdasági és társadalmi élet minden szereplője valamilyen módon kapcsolatba kerül. Az önkormányzatok, mint helyi adóhatóságok oldaláról tekintve az adózás kérdését minden önkormányzatnál fontos szempont, hogy egy adott évben mennyi adóbevételt realizálhat és a központi költségvetésbe befolyt összegekkel együtt mekkora hányadát költheti működésre illetve fejlesztésekre. Zala megyében működő önkormányzatok közül 27-et választottam ki, amelyek működését gazdálkodását szeretném megvizsgálni és bemutatni. Témaválasztásomat alapvetően két szempont befolyásolta: egy szakmai és egy személyes. Szakmai munkám során évről-évre kapcsolatba kerültem a költségvetés egyes területének előirányzatával és annak teljesítésével. Ezen túlmenően a lakóhelyemen, mint adófizető adóalanyként szembesülök az önkormányzat gazdálkodásával a városunkban végzett felújítások, beruházások tekintetében. Célom az önkormányzati gazdálkodás értékelése, a helyi adóbevételek vizsgálata alapján. Arra keresem a választ, hogy a kijelölt önkormányzatok mennyire tudtak élni az idegenforgalomból adódó helyzetelőnnyel, mely önkormányzatok gazdálkodtak többlet adóbevételekkel. Célkitűzésem szerint: A helyi adók szerepét az idegenforgalom befolyásolja. Kutatási módszerek: Az alkalmazott módszertanban a primer források felkutatása és elemzése adja munka törzsét, itt a helyi rendeletek áttekintését, beszámolók, jelentések elemzését, jogi szabályozások vizsgálatát említem meg. Diplomamunkám egyaránt támaszkodik elsődleges és másodlagos forrásokra. Primer kutatás keretében települések jegyzőinek kérdőíves megkérdezése, valamint Hévíz és Zalakaros város helyi adóhatóság vezetőjének megkérdezése telefonos interjú keretében. Szekunder kutatásom alapja a 27 település adóbevételeinek kigyűjtése az éves beszámolókból. Magyar Államkincstár Központi Adattára lehetővé tette a közérdekű adatokhoz való hozzájutást. Köszönet Bizsók Mónika osztályvezető közbenjárásának és Korcsmárosné Dr. Velner Csilla külső konzulensem támogatásának. A szakirodalmakon túl különböző folyóiratokban megjelent cikkek, a települések saját kiadványai és statisztikái, beszámolói valamint az interneten található oldalak kerültek felhasználásra. Az így szerzett ismereteket szakemberekkel készített személyes interjúk és a helyszínen tett látogatások bővítették.