Személyi jövedelemadózás gyakorlata hazánkban - Káldy Judit (2016)
Szakdolgozatom témája a személyi jövedelemadózás gyakorlata hazánkban. A célom az volt, hogy részletesen megismerjem és bemutassam a személyi jövedelemadó rendszerét, amiben számos szakirodalom segített. A személyi jövedelemadó, azaz adónemfajta, amivel mindenki az élete során valamilyen formában találkozik. Úgy gondolom fontos, hogy bemutassam ezen adónem hátterét és lehetőségeit, mivel mindenki számára fontos információkat tartalmaz. Emellett fontosnak tartom, hogy bemutassam részletesen a családi adó- és járulékkedvezményt. A családi adókedvezmény az egyik legkiemelkedőbb kedvezményfajta, amely az évek alatt számos változtatáson ment keresztül, annak érdekében, hogy elősegítse a családok adózási helyzetét. A dolgozatom elején egy rövid irodalmi áttekintéssel kitértem az adó és adórendszer bemutatására. Az adó, olyan egyszeri vagy folyamatos pénzügyi szolgáltatás, amelyet az állam vagy más közjogi testület közfeladatok ellátásához szükséges bevétel szerzése céljából, egyoldalúan állapít meg és általában külön eseti ellenszolgáltatás nélkül követelhet mindenkitől, akire a törvényben a szolgáltatási kötelezettség tekintetében megállapított tényállás vonatkozik. Ezért az évenként elfogadott költségvetési törvényben meghatározott előirányzatok teljesülése nagy jelentőséggel bírnak az állam zavartalan működésének biztosításában. Az irodalmi és jogi háttér bemutatása után áttértem a személyi jövedelemadó részletes leírására. Ezen belül bemutattam az adó alanyát, tárgyát, mértékét, bevallásának és megfizetésének módjait. A személyi jövedelemadó egyik fontos eleme a figyelembe vehető adókedvezmények. Ezek részletes bemutatásakor külön kitértem a magánszemélyek által figyelembe vehető családi adó- és járulékkedvezmény részletes leírására. Bemutattam a kedvezmény igénybevételének jogosultjait, módját, és mértékét. A dolgozatom témájának alap felvetése abból a következtetésből indult ki, hogy fontos a személyi jövedelemadó bemutatása mivel a Magyarországon élő állampolgárok nagy többsége nincsen tisztában a rájuk vonatkozó kötelezettségekkel és lehetőségekkel. A felvetéseim alátámasztását és elemzését egy primer kutatás keretein belül mutattam be. A kutatásom eredményeivel kiegészítve összegeztem a mai magyarországi helyzetet, mely alapján következtetéseket tudtam levonni a további jobbító javaslatok megtételére, melyekkel elősegíthető lenne a személyi jövedelemadó kedvezmények legjobb kihasználhatósága.