A bankközi elszámolási rendszerek fejlődése (BKR, VIBER, TARGET) - Árvainé Takács Katalin (2016)
A BANKKÖZI ELSZÁMOLÁSI RENDSZEREK FEJLŐDÉSE (BKR, VIBER, TARGET) The evolution of interbank settlement systems (BKR, VIBER, TARGET) A dolgozat megírásával azt a célt tűztem ki, hogy bemutatom a magyarországi bankközi elszámolási rendszerekben bekövetkezett jelentősebb változásokat, fejlesztéseket. Dolgozatom első részében a magyarországi kisösszegű, nagy volumenű elszámolási rendszerről, a Bankközi Klíring Rendszerről (BKR) írok. Felvázolom, hogy az 1994-es indulásától napjainkig milyen fontos változásokon ment keresztül. Bemutatom a rendszer résztvevőit, továbbá az InterGIRO1, valamint InterGIRO2 platformokat. Az InterGIRO2 továbbfejlesztéséről, és a SEPA rendszerhez való viszonyáról is említést teszek. Kitérek az üzemidők változására és ezek hatásaira. A rendszerekben áramló üzenetek továbbítását a SWIFT rendszer végzi. Ennek a nemzetközi kommunikációs rendszernek a működését is az első részben ismertetem. Magyarországon a rendszerváltozás után a gazdaságban beinduló változás olyan el-számolási rendszert követelt, amely illeszkedik az átalakult igényekhez. A második részben a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszert (VIBER) fogom bemutatni. Minél fejlettebb egy ország gazdasága és minél nagyobb ütemben fejlődik, an-nál fejlettebb elszámolási rendszerre van szüksége. A VIBER létrehozásával tulajdonkép-pen az alaprendszert alakították ki. Alap funkciója a nagy összegű, kis számban indított fi-zetések lebonyolítása, ezen kívül kiszolgálja a monetáris politikát is. A valós időben történő teljesítés költséges a rendszer megbízói számára, ezért a fejlesztésben a továbblépést a költségek csökkentése jelenti. Ennél a résznél kitérek a VIBER és a CLS informatikai rendszer összehangolásának bemutatására. A vállalkozások túlnyomó részének vannak devizában bonyolított ügyletei. Az is tudható, hogy a magyar vállalkozások többsége költségeik csökkentésével tudnak profitot maximalizálni, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy számukra a fizetési tranzakcióik milyen költségekkel járnak. A harmadik részt a TARGET és az EBA Clearing fizetési rendszerek innovációjának bemutatására szánom. Az EBA Clearing által fejlesztett STEP2 platformon az euróban történő fizetések biztonságosan, gyorsan, alacsony költségekkel teljesíthetőek, ezért ez lehet a legkiemelkedőbb a bankközi elszámolási rendszerek fejlesztései közül. Az utolsó fejezetben áttekintem, jelenleg milyen lehetőségek vannak még a hazai el-számolási rendszerek fejlesztésében. Végezetül bemutatok néhány, a témaválasztásommal releváns újítást is.