A vezetői attitűdfejlesztés jelentősége egy észak-magyarországi vegyipari vállalat szervezeti eredményességében - Czudar Dániel (2016)
A Diplomadolgozat a vezetői attitűdfejlesztés kérdéseit és azoknak a szervezeti eredmé-nyességével való összefüggéseit vizsgálja. Bemutatásra kerülnek a vonatkozó legfontosabb elméleti ismeretek, modellek, amelyeket relevánsnak ítéltem, valamint azok gyakorlati vonatkozásai a vizsgált vegyipari vállalat működése tekintetében. Alapvető kérdésként merült fel a vizsgálat előtt, hogy minek köszönhetőek a vi-szonylag alacsony alkalmazotti létszámhoz viszonyítva kiemelkedő gazdasági eredmények, mekkora szerepe van ebben a vezetőnek, mekkora az anyavállalat befolyása, milyen az együttműködés minősége és mértéke, illetve mekkora az alkalmazottak „mozgástere” a napi működés során. Foglalkoztatott továbbá az is, hogy a folyamatos keresletélénküléshez hogy tud alkalmaz-kodni a szervezet, milyen kihívásokkal szembesül a vezető a felgyorsult technológiai fej-lődés következtében, volt-e korábban szervezetfejlesztés, és jelenleg van-e belső igény és törekvés a fejlődésre. A vizsgálat legfontosabb területei a vezetői attitűd vizsgálata, annak munkavállalói meg-ítélése, az esetleges korábbi tapasztalatok, a szervezeti rugalmasság mértéke, a vezetők és beosztottak közötti kapcsolat, a munka elismerésének módja, a kommunikáció mennyisége, minősége, valamint a vezetőség hozzáállása a munkavállalói kompetenciafejlesztéshez, a vélemények kinyilvánításához, vagy éppen az újító jellegű szakmai javaslatokhoz. Az elméleti megalapozást követően bemutatásra kerül a piaci - iparági környezet, a vállalat szervezeti és történeti fejlődése, folytatott tevékenysége, termékportfóliója, legfontosabb eredményei, szervezeti felépítése, valamint az emberi erőforrás menedzsment gyakorlata, beleértve a kiválasztási folyamatot is. A kutatás során vezetői interjú készült, valamint a munkavállalók által kérdőív került ki-töltésre, hogy mindkét aspektusból valós képet kaphassak a belső folyamatokról, motivá-ciókról, a folytatott tevékenység során jelentkező kihívásokról. Az interjú és a kérdőívek feldolgozása és kiértékelése után a kapott eredményekből levon-tam következtetéseimet és azokra tekintettel javaslatokat fogalmaztam meg a vezetői atti-tűd fejlesztésének lehetőségeire, illetve az eredményesség további javítására fókuszálva.