SZAKMAI FEJLESZTÉS ESZKÖZEINEK OPTIMALIZÁLÁSA NAGYVÁLLALATNÁL - Kun Krisztina (2016)
Jelen diplomadolgozat a MÁV-START Zrt. képzési reformjának szükségességét mutatja be. A vasúttársaság belső szervezésében bevezetésre kerülő felsőfokú szakmai képzési rendszer a korábbi képzési rendszerrel összehasonlítva. A dolgozatomban bemutatásra ke-rült az, hogy egy több évtizedes hagyományú oktatási struktúra mellett lehetséges egy modernebb képzési rendszer felállítása is. A két képzési rendszer egymással való összehasonlítása alapján melyik rendszer működése hatékonyabb,hogyan lehet kevesebb idő alatt, kisebb költségekkel szakembereket képezni. Kielemezve azt, hogy miért is van szükség arra, hogy pl. az irányítási szinten dolgozó ut-cáról bejött friss diplomával rendelkező munkavállaló is értsen kicsit ahhoz a területhez, amit képvisel. A dolgozat első részében bemutatom a hagyományos szakképzési rendszert, ennek kereté-ben a szakképzésben való részvételi lehetőségeket, új felvételesként, valamint már aktív munkavállalóként a továbbképzés lehetőségeként, a képzési struktúra darabokra bontásá-val, ráfordítási költségek bemutatásával. Fő témaként pedig egy nagyon friss, első generációs 2014-ben kidolgozott képzési rend-szer bemutatása, összehasonlítva korábbi rendszer tapasztalataival, valamint milyen a szervezetre gyakorolt hatása, milyen motivációs eszközzel bír az, ha valaki vállalkozik a képzés elvégzésére.