Az üzemi logisztika optimalizálása - Kovács Georgina (2016)
Dolgozatom során bemutatom a Cellcomp Kft. termelési struktúráját és annak optimalizálását. A szakdolgozatom célja, hogy a Cellcomp Kft., problémáit feltérképezzem, alapkérdéseit megfogalmazzam, és azokból következtetést vonjak le. A veszteségeket, mint a logisztikai, és a termelési folyamatok során fel kell mérni, a problémára, csak így lehet megfelelő intézkedést hozni. A cég nagy feladata, hogy a gépek és a munkaerőforrás kapacitását megfelelően tudja kihasználni. Alapkérdései, hogy miként lehetne a veszteségeket megszüntetni, csökkenteni vagy minimalizálni. Fel kell térképezni a lehetőségeket, mint leányvállalat, milyen lehetősége van a fejlesztésekre. Minden vállalat legfőbb célja a profit szerzés, így van ez az általam választott cégnél is. Mivel a Cellcomp Kft bérmunkát végez, így nagy figyelmet kell fordítani a minőségre, illetve, hogy a legyártott termék a piaci áraknak megfelelő legyen. A cég további céljai közé tartozik még a kiváló verseny piaci helyzet megtartása. Ennek függvénye a fent említett minőség és ár. A cég számára fontos továbbá a folyamatos fejlődés, ezt a cégben alkalmazott módszerek segítségével tudják elérni, ilyen a REFA amit a 20. század elején fejlesztettek ki Németországban. Elsősorban a nehézipari gyártásra alakították ki, de a szabványosítási és optimalizálási folyamatok a többi iparágban is alkalmazhatók, mint az elektronikai ipar. A manapság egyre népszerűbb „brainstorming”, ami egy „ötletroham”, amivel a felmerült problémákat oldhatjuk meg csapatmunkával. Továbbá a lean rendszer, melyet az autóipar számára fejlesztettek ki. Következtetésem ezeket a módszereket ismerve, hogy a fejlesztések lehetősége elsősorban nem a beruházással kezdődik, hanem a meglévő folyamatok optimalizálásával és a rendszer átláthatóságával. A beruházási folyamatok egy következő lépcsőfokot jelentenek egy cég fejlődésében.