Az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. vagyoni, pénzügyi, és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata - Szökő Szilvia (2015)
AZ SMR AUTOMOTIVE MIRROR TECHNOLOGY HUNGARY BT. VAGYONI, PÉNZÜGYI, ÉS JÖVEDELMEZŐSÉGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA The economic and financial analysis of SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. Szakdolgozatomban a SMR Bt. utóbbi öt évre vonatkozó gazdasági elemzését végeztem el, ezek eredményét vizsgáltam, majd ezután a vállalati ösztönzési rendszer felépítésének összetételével foglalkoztam. Dolgozatom elején a vállalat történeti, tulajdonosi hátterét ismertettem, majd ezután kitértem tevékenységi körének bemutatására. Ismertettem még a cég szervezeti felépítését, majd nem utolsó sorban a vállalat gazdasági hátterét taglaltam. A Társaság gazdálkodásának elemzését a mérlegelemzéssel kezdtem, melyből kiderült, hogy a vállalat eszközeinek meghatározó részét a forgóeszközök adják, ezen belül a köve-telések, a forrásoldalon pedig a kötelezettségek voltak túlnyomó többségben. A mérlegelemzés utána a különböző pénzügyi mutatók segítségével rátértem a vállalat va-gyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének, illetve hatékonyságának vizsgálatára. Vagyoni helyzetét tekintve a vállalat tőkeerőssége rossz, bár az utóbbi évek során kedvezően változott. Kötelezettségeik aránya túl magas, tőkefeszültsége kedvezőtlen. Pénzügyi helyzetéről elmondható, hogy likviditási mutatói alacsonyak, a cég likviditása javításra szorul. A jövedelmezőségi mutatói szintúgy kedvezőtlenek, a 2013/14-es tárgyévre értek el pozitív értékeket. Hatékonysági mutatói közepesen alakultak, a komplex, a lekötött eszköz, illetve a tárgyi eszköz hatékonysága nem éri el a kívánt határértéket, azonban az élőmunka, illetve készlethatékonyság rendkívül kedvezően alakult. A gazdasági elemzés után rátértem a vállalat ösztönzési rendszerének vizsgálatára. A Tár-saság az alapbért időbér formájában állapítja meg, mind a szellemi, mind a fizikai dolgozóknál, annyi különbséggel, hogy a fizikai dolgozók órabérben, a szellemi munkavállalók havi bérben vannak alkalmazva. Az alapbérre több különböző változó bér is rárakódik, ide soroljuk a különböző egyéni és csoportos prémiumokat, illetve a cég által létrehozott jelenléti prémiumot, amit a dolgozói körben a határ menti szezonmunkák népszerűsége mi-att vezetett be a Társaság. Juttatási rendszerében megfigyelhetünk pénzbeli és nem pénzbeli juttatásokat. Üzemanyag támogatás, Cafeteria, ötlettámogatások. A vállalat fontosnak tartja, hogy olyan légkört teremtsen a cégen belül, ami motiválja az embereket, odafigyel dolgozói szociális igényeire is. Ezt teszi különböző csapatépítő programok, szakmai és ál-talános képzések, családi nap, egészségnap, és egyéb programok szervezésével. Összességében elmondható, hogy a vállalat ösztönzési rendszere rendkívül fejlett, ugyanis nem csak pénzügyi, hanem szociális ösztönzőkkel is motiválja dolgozóit. Fontosnak tartja, hogy a vállalati és egyéni célok megegyezzenek, és a munkavállalói jól érezzék magukat munkahelyükön, ami nagy befolyással van a termelés eredményességére.