A tatai forrásvizek és azok épített környezetre gyakorolt hatásai - Szabó Réka (2016)
A dolgozat célja az utóbbi évek vízszintemelkedésével együtt járó folyamatok, s ezek épített környezeti elemekre gyakorolt hatásainak áttekintése. A térség megújuló forrástevékenységei a mára beépített, egykor vizenyős területen intenzíven jelentkeznek. A víz tartós jelenléte, szerkezeti elemekkel, teherbíró altalajjal való folyamatos érintkezése funkcionális és stabilitási problémákat okozhat. A kialakult helyzetben a legfontosabb feladat a folyamatos statikai megfigyelés mellett a víz távoltartása, elvezetése az épített szerkezeti elemektől. A szükséges megelőző lépések érvényesítésére jogi szabályozás adhat lehetőséget Tata város településrendezési eszközein keresztül.