Magyarország külgazdasági kapcsolata Németországgal a 2000-es évekre fókuszálva - Kovács-Zimborás Kurszán (2016)
Szakdolgozatomban elemzem a német-magyar külgazdasági kapcsolatok alakulását egészen a rendszerváltástól napjainkig. Megvizsgálom, hogy hogyan alakult a két ország gazdasága a 90-es években, az ezredforduló után, és a 2008-as világválságot követően, majd a két ország közti külkereskedelemre koncentrálok mindegyik fejezetben. Ezenkívül kitérek Magyarország áruszerkezeti változásaira és a Magyarországon realizálódott német működőtőkebefektetésekre, illetve a Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által kiadott jelentések alapján felmérem a német befektetők elégedettségét hazánk gazdaságpolitikai tényezőivel, működési környezetével és munkaerőpiaci helyzetével. Külön fejezetben kitérek a 2008-as világválság hatásaira hazánk gazdaságára és a német gazdaságra és a két ország közti áruforgalomra. Ezekután pedig Magyarország külpolitikájára fókuszálok az elmúlt hat évre visszatekintően. Végezetül arra a következtetésre jutok, hogy a magyar gazdaság valóban ráutalt a német gazdaság teljesítményére, azonban ahhoz, hogy a régióra jellemző dinamikus fejlődéssel lépést tudjunk tartani, a németországi kapcsolatok további ápolása elengedhetetlennek bizonyul. Tovább kell fejleszteni Magyarország telephelyelőnyeit és erősíteni kell a gazdaságpolitika stabilitását. Ezenkívül következetesebb intézkedésekre és a korrupció visszaszorítására van szükség, hogy az országba továbbra is magas legyen az újra befektetett német tőke hányada és tovább emelkedjen a Németországból érkező FDI mértéke.