Munkaerőpiac, generációk és a motiváció kérdése a XXI. században - Hetényi Anett (2016)
Szakdolgozatom fő témája a változó külső hatásoknak köszönhető generációs különbsé- gekből ered. Belső konzulensemnek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudo- mányi Kar, Üzleti Tudományok Intézet munkatársát, Dr. Kópházi Andrea PhD egyetemi docenst kértem fel. A fent említett külső hatások alatt elsősorban a technikai innovációra, a fejlett tele- kommunikációra, a kiépült infrastruktúrára gondolok, melyek gyökeresen megváltoztatták mindennapjainkat mind az ületi, mind a privát szférában. Számos tudományág foglalkozik a gyorsan változó világ élettani hatásaival, mint a közgazdaságtudomány, a pszichológia, az egészségügy, a szociológia. A téma szakértői ennek megfelelően különítik el a külön- böző generációkat egymástól, melyek eltérő magatartást, értékrendet és érdeklődést mutat- nak. Jelen korunkban hat különböző generáció él, melyekből négy aktív részét képezi a munkaerőpiacnak. Dolgozatom elején bemutatom, hogy az 1989-es rendszerváltást követően hogyan alakult át a munkaerőpiac helyzete Magyarországon. A dolgozat kitér arra, hogy a változó piaci környezet, a kereslet és kínálat, a verseny hatása, a globalizáció és a multinacionális cégek megjelenése milyen speciális területeket és feladatokat hozott létre a munka világá- ban. Bemutatva a HR terület térnyerését és szerepének jelentőségét napjainkban. A dolgozat fő kérdése a HR feladatok összességéből kiemelve a munkahelyi motivá- cióra irányul. Cél, a minél hatékonyabb motivációs rendszer kialakítása, mely megfelelően alkalmazkodik a változó generációs igényekhez és egyben versenyképes a piacon. A dolgozat részletesen ismerteti a motivációs folyamat lényegét az elméleti szakiro- dalom feldolgozásával. Ezt követően az egyes generációkat mutatja be. Majd egy 470 vál- lalatot vizsgáló korábbi felmérés alapján, a gyakorlatban alkalmazott ösztönzési és moti- vációs eszközökre tér ki. A fő kérdés megválaszolása érdekében primer kutatást végeztem kérdőív segítségé- vel, melyre 213 kiértékelhető válasz érkezett, több mint 11 iparágból, a vizsgálat tárgyát képező négy generációs csoportból. A válaszok elemszámának köszönhetően reprezentatív mintát kaptam a munkavállalók aktuális véleményéről. A kérdőív alapvetően két területre összpontosított. Első fele a generációs jellemzők igazolására, míg második fele a motivá- ció vizsgálatára irányult. A válaszok tételes feldolgozásával megfelelően elkülöníthetőek az egyes generációk számára fontos, valamint kevésbé fontos tényezők. Ezt egybevetve az állam által kínált lehetőségekkel, valamint a piaci gyakorlattal lehetővé válik a hozzájuk leginkább illeszke- dő motivációs csomag kialakítására.