TAO finanszírozású sportberuházás speciális gazdaságossági értelmezése - Bokányi Adrienn (2016)
Diplomamunkám témája egy túlnyomórészt TAO finanszírozásból megvalósítandó konkrét sportberuházás – a szombathelyi fedett jégcsarnok projekt –, amelyet egy speciális gazdaságtani vizsgálatnak vetek alá annak érdekében, hogy a beruházás gazdaságosságának elbírálásán túl, bizonyítani tudjam megvalósításának célszerűségét is. Mindezek érdekében első lépésként áttekintem a beruházás-gazdaságossági számításokhoz kapcsolódó fontosabb hazai és nemzetközi szakirodalmakat, ütköztetem a különböző szerzők véleményeit, majd arra a következtetésre jutok a klasszikus számítási módszereket és mutatókat illetően, hogy még abban az esetben is, amennyiben az alkalmazásukhoz kapcsolódó – a megbízható becslést szavatoló – kritériumrendszer egyes szempontjai maradéktalanul teljesülnek, a vállalati gyakorlat akkor is rendkívül gyakran komoly eltérést mutat az ajánlásokhoz képest. Értekezésem célja éppen ezért annak igazolása is a beruházás speciális gazdaságossági vizsgálatának elvégzésével, hogy egy ennyire egyedi – túlnyomórészt TAO támogatásból, két nem profitorientált fél (az önkormányzati tulajdonú SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. és a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub) konzorciális partneri együttműködésében megvalósítandó – projekt leginkább a jelenleg sztenderdnek tekinthető beruházás-gazdaságtani számítási módszerek életképtelenségét, vagy csupán alapos átgondolás melletti alkalmazhatóságát bizonyítja. Egyrészt a tipikus beruházásokra jellemző működési pénzáram hiányában a klasszikus számítások el sem végezhetők, másrészt a számtalan nem, vagy nehezen számszerűsíthető előny és haszon számbavételének, és értékelésének eredményeképp egyértelműen arra a következtetésre jutok, hogy e sajátos esetben a beruházás fenntarthatósága legalább olyan fontos, mint a megtérülése, a puszta gazdaságosság tényénél pedig előrébb való döntési kritérium a projekt rendszerbe illesztése és megvalósításának célszerűsége. A speciális gazdaságtani elemzés megvalósítását egy két pilléren nyugvó vegyes modell segítségével hajtom végre – a TAO támogatás rendszerének áttekintését, illetve a projekt előzményeinek, céljainak, műszaki koncepciójának, finanszírozásának és ütemezésének ismertetését követően –, ahol a nem, vagy csupán nehezen számszerűsíthető előnyök nagyobb súllyal szerepelnek, mint a befektetett tőke megtérülésével kapcsolatban elvégzett konkrét kalkulációk eredményei. Vagyis az analízis elvégzését követően a kapott eredményeket és a feltárt előnyöket szintetizálom, a beruházás speciális, minden lényeges befolyásoló faktorra kiterjedő gazdaságossági értelmezésének érdekében.