Nyírségi homokon álló nemesnyár fajták termőhelyi és biomassza vizsgálata Nyíradony Tamási-puszta területén - Asztalos Balázs (2016)
Kivonat Nyírségi homokon álló nemesnyár fajták termőhelyi és biomassza vizsgálata Nyíradony Tamási-puszta területén Dolgozatomban ismertettem a fás szárú energetikai ültetvények hazai helyzetét, továbbá a hatályos jogszabályi vonatkozásokat, utalva állományaik jelenlegi és jövőben várható jelentőségére. Részleteztem a nemesnyár általános termőhelyi igényeit. Teljes faállományfelvételt és termőhelyvizsgálatot végeztem a Nyíradony Tamási-puszta területén lévő nemesnyár klónösszehasonlító állományban. Klimatikus, hidrológiai és talajtani vizsgálatokkal elemeztem a nemesnyár állományok rentábilis termesztési feltételeit. A vizsgált nemesnyár fajtákat összehasonlítottam a rendelkezésre álló szakirodalom, továbbá egy a vizsgált területen 2009-ben elvégzett vizsgálat, és az általam végzett 2015-ös felmérés eredményei alapján. Megállapításaimat a fenti eredmények tükrében fogalmaztam meg. Abstract Comparative analysis of hybrid poplar varieties in Nyíradony Tamási-field. In my thesis I present the position of the ligneous inland energetic plantations, furthermore the current legislation aspects, referring to the current and future expected importance of our stocks. I detail the general habitat needs of the Poplar Cultivar. I made a complete site survey and stand recepetion about the Poplar Cultivar comparative clone stands in Tamás-puszta, Nyíradony. I analyzed the profitable cultivation conditions of the Poplar Cultivar with climatic, hydrological and pedological tests. I compared the analyzed Poplar Cultivar species based on the available literature, a previous examination on the same territory in 2009, and with the results of my own examination in 2015. My findings were formulated in the light of these results.