A Galambos Trans Kft. egyedi szállítmányozási módja és annak létjogosultsága - Fücsök Dóra (2016)
Dolgozatom központi témája a Galambos Trans Kft-nél dolgozó fuvarszervezők minden-napos tevékenységének bemutatása és a négykezes járatok létjogosultságának vizsgálata. Szakmai gyakorlatomat a Galambos Trans Kft.-nél töltöttem, melynek során bete-kintést nyerhettem a fuvarszervezők mindennapi tevékenységeibe. Tapasztaltam, hogy nap, mint nap előfordulnak nehézségek, váratlan helyzetek az életükben, melyeknek megoldás nem minden esetben egyszerű feladat. Záródolgozatom első részében ismertetem, hogy mi is valójában a logisztika fogalma, milyen területei vannak és mi a küldetése. Ezt követően az általam vizsgált cég tevékeny-ségi köre miatt fontosnak tartottam az áruszállítás és a szállítmányozás rövid elméleti áttekintését. Majd röviden ismertetem a cég történetét, szolgáltatásait és gépkocsiparkjá-nak tulajdonságait, lehetőségeit. Gyakorlati és elméleti szempontok figyelembevételével megvizsgálom a fuvarszervezés lépéseit és a négykezes fuvarozás létjogosultságát. A négykezes fuvarozási módot is elemezve, arra a problémakörre keresem a lehetsé-ges megoldásokat, hogy hol lehet igény, mely területeken, mely cégeknél a négykezes já-ratokra. Hiszen a cég fennmaradásának alapjai, hogy mindig legyenek megbízói és minél jobb, hosszú távú partnerkapcsolatokat építsen ki. Véleményem szerint a felvetett kérdésre több megoldási lehetőség is van. Elsősorban olyan megbízók akik, a Just in Time - éppen időben elvre épülő rendszert alkalmazzák működésük során, mert itt szükség van a gyors és nagy távolságú szállításokra. Továbbá az olyan megbízások jöhetnek szóba, amelyek gyűjtő vagy egyirányú terítő járatok és egy nap alatt körülbelül 900 kilométernél többet kell megtenni a rendeltetési hely elérése érde-kében. Mert ez az egy sofőrős, hagyományos fuvarozással nem megvalósítható, hiszen a pihenőidők és a munkaidő lejárta miatt nem ér oda a le vagy felrakó helyre. Összességében a Galambos cégcsoport egy folyamatosan fejlődő és a jelenlegi pia-con jó versenyhelyzettel rendelkező létesítmény.