Turizmusfejlesztés a Vasi Hegyhát-Rábamente térségben - Kovács Kinga (2016)
TURIZMUSFEJLESZTÉS A VASI HEGYHÁT-RÁBAMENTE TÉRSÉGBEN Tourismus development in the Vasi Hegyhát-Rábamente area „A turizmus az emberek százmilliói számára a mindennapi élet velejárója, világméretű társadalmi jelenség” – így szól a Hágai Nyilatkozat első alapelve. Ahogy Lengyel Márton, a turizmus egy meghatározó alakja, fogalmaz: a turizmus az egyik olyan iparág, amely iránt a világpiacon jelentős és egyre növekvő kereslet van. Szerinte Magyarországnak megfelelő adottságai vannak ezen szükségletek kielégítésére, ezáltal a turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata lehet a közeljövőben. Ahhoz viszont, hogy ez eredményhez is vezessen, az országban szükség van a turizmus fejlesztésére, ugyanis a kedvező adottságok ellenére a turizmusból származó bevételek elenyészőek. Természetesen a különböző desztinációk közt jelentős különbségek lehetnek, de a legtöbb esetben akkor is szükség van fejlesztésekre. A turizmusban az egyik fő gond a komplexitás biztosítása, hiszen a turisztikai adottságok önmagukban még nem elegendőek egy fogadóhely idegenforgalmának kibontakozásához. A látogatók tömegeinek fogadására szükséges egyéb feltételeket is meg kell teremteni, amely lehetővé teszi a tartózkodásuk meghosszabbítását. Ehhez olyan szervezet szük-séges, amely egyesíti a felelősséget, a gondosságot és a szaktudást, tehát képes a turisztikai termékek kialakításához szükséges fejlesztések és szolgáltatások megtervezésére, össze-hangolására és piacra vitelére, illetve biztosítani tudja az utazási élmény megszerzéséhez szükséges összes feltétel kialakítását. A Vasi Hegyhát-Rábamente klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez. Az ősök emlékei, valamint a változatos táj, mint a bársonyos dombok, tiszta vizű patakok, csillogó tavak, madárdalos erdők és mezők teszik egyedivé a helyet. Nem véletlenül nevezik „ezer apró csoda földjének” a területet. Különféle természeti- és kultu-rális hagyaték köti össze az apró települések, valamint a két kisvárost, Körmendet és Vas-várt, melyek még őrzik a történelmi határvidék számos emlékét. Ezen adottságokra építve a térség turisztikai kínálatának legtöbb eleme az aktív és kulturális turizmus. A természetjárás, a bakancsos, kerékpáros, illetve vízi turizmus, az épített környezet, a hagyományőrzés, a zarándokutak és vallási emlékhelyek számos kiaknázatlan lehetőséggel bírnak a térségben. A 2011 óta a térségben működő TDM szervezet fogta össze a Vasi Hegyhát, illetve a területen áthaladó Rába folyó mentén tálalható települések egy részét, azóta beszélhetünk Vasi Hegyhát-Rábamente térségről. A szervezet célja a térségi turizmus versenyképességének növelése, a desztináció turisztikai teljesítményének fokozása, a látogatók megelégedettségének emelése, a létrejövő új fogadó terület átgondolt, egységes megjelenítése révén a vendégforgalom növelése, valamint a jellemzően átutazó turisták többnapos itt tartózkodásának ösztönzése a turisztikai kínálatának összekapcsolásával.