Vas megyei kistelepülések önkormányzatainak marketingtevékenysége - marketing jelenlétének vagy hiányának hatásvizsgálata - Családi Anita (2015)
Az 1980-as évek óta a marketingtudomány belopódzott az élet minden területére. Kikísérletezett számos metodikát, módszert, melyek immár naponta hatnak ránk, anélkül hogy tudatában lennénk. E módszerek nem csak a gazdaság területén képesek hatni. A modern marketing működésének fókuszában nem a termelés áll, még csak nem is az eladás, hanem a vevő, vagyis az ember. Minden rólunk szól emberekről, az életünkről, életünk minőségéről. Mi sem kézenfekvőbb, hogy a gazdaság és a kereskedelem területén bevált módszerekben felhalmozódott tudást más jellegű terepen alkalmazzuk. Diplomadolgozatom a Vas megyei kistelepülések önkormányzatainak marketingtevékenységének vizsgálatával foglalkozik. Célom volt bemutatni a jelenlegi helyzetet, feltárni azokat a pontenciális kiugrási pontokat, lehetőségeket, amelyeket a marketing révén meg lehetne valósítani, annak érdekében, hogy a kistelepülések gazdasága, infrastruktúrája, közössége fejlődhessen. Dolgozatomat témaválasztást meghatározó elgondolásommal, hipotézisem ismertetésével, majd a településmarketing jelenségének vizsgálatával kezdem. Meghatározom a marketing jelen témával kapcsolatos, célszerű értelmezését. Az elméleti megközelítés után a településmarketing megvalósulását vizsgálom Magyarországon. A harmadik részben munkám tárgyát képező kutatás módszereinek meghatározását ismertetem. Ezt követően a kutatások eredményeinek elemzését mutatom be. A dolgozat utolsó részében a kutatás eredményeit felhasználva a hipotézisek vizsgálatával következtetéseket és javaslatokat fogalmazok meg.