Lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezők elemzése - Marton Istvánné (2016)
A lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezők valamint az egészség témaköré-vel korábban nem foglalkoztam. Ez a terület számomra új ismeret szerzésére sarkallt. Érdeklődéssel fogtam a dolgozat el-készítéséhez számomra szükséges információk begyűjtéséhez. Könyvtárakat látogattam, folyóiratokat olvastam, a modern technika vívmányát, az internet által nyújtott lehetőségeket használtam, mint szelektív információs forrást. Ahogyan az ismeretanyagom bővült, egyre jobban megfogalmazódott bennem, hogy a té-ma választásom a dolgozat címének egyszerűsége ellenére is nagyon aktuális napjainkban is. Ezért célom az egészségügyi állapotot befolyásoló tényezők elemzésén keresztül az egészségi állapot javítására való ösztönzés az egyén, és a társadalom szempontjából. A dolgozatomat az egészséggel kapcsolatos fogalmak ismertetésével kezdtem. Majd az életkort befolyásoló ábrákat, korfákat is felhasználtam, hogy ezzel szemléltessem a magyar társadalom kor szerinti összetételét. Jól „olvasható” grafikonos ábrázolási mód. Az életmódot, mint egészségi állapotot befolyásoló tényezőt elemeztem. A táplálkozás, a fizikai aktivitás, a dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer fogyasztás hatását taglaltam, azt kutatva, hogy ezek a tényezők miként hatnak a lakosság egészségi állapotára. A kör-nyezeti hatások, mint az élelmiszerbiztonság, a víz, a levegő, az ökológiai lábnyom jelentő-ségét, a települési környezet, és hulladékgazdálkodás, a munkahelyi, valamint a gazdasági környezet befolyásoló szerepét vizsgáltam. Kis részét képezi a dolgozatomnak a tisztító-szerek hatásának vizsgálata az egészségre Fontosnak tartottam, hogy a dolgozatom részét képezze az egészségügyi ellátórendszer bemutatása. Továbbá az állam szerepvállalása az ál-lam szerepvállalása az egészségi állapot javításában. A dolgozatom elkészítése során a szakirodalmi anyagokon kívül, jogszabályi környe-zetet is felhasználtam. Szakfolyóiratok, szakcikkek segítették a munkámat.