Just In Time hatékony és eredményes felhasználása a gyakorlatban - Szántó Zsanett (2016)
SZÁNTÓ ZSANETT 2016 Nemzetközi gazdálkodási Felsőoktatási Szakképzés/Nemzetközi szállítmányozás és lo-gisztika Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Dr. Czeglédy Tamás egyetemi docens JUST IN TIME HATÉKONY ÉS EREDMÉNYES FELHASZNÁLÁSA A GYA-KORLATBAN The „Just In Time” system - effective and efficient use in the practice Témaválasztásomat az indokolja, hogy a cég ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, a Just In Time (JIT) rendszer alkalmazására szakosodott. Dolgozatomban célul tűztem ki, hogy bemutassam a rendszer elemeinek hatékony és eredményes felhasználását a minden-napok gyakorlatában. Először egy általános képet adva a Just In Time (JIT) rendszerről, működési alapel-veiről. A következő fejezetben a gyakorlati idő alatt elsajátított szakmai tapasztalataimat osztottam meg. Az alapján, hogyan oszlanak meg a cégen belüli feladatok és az egyes részterületek hogyan állnak össze végül egy kerek egésszé. Mivel a gyakorlat során a legtöbb időt a fuvarszervezésen töltöttem, ezért dolgoza-tom fő központi témáját az egyes megbízás-és fuvartípusok részletes ismertetése teszi ki, külön fejezetekre tagolva. Ezek tetemes részét a nemzetközi autóipari fuvarok adják, me-lyek igazodnak az autógyárak által a termelési folyamatokban alkalmazott JIT rendszerhez. Mindennapos fuvarokról van szó, akár többszöri fordulással, melyek lebonyolítása során érzékelhető leginkább az elméleti rendszer megvalósulása a gyakorlatban. A megbízáshoz csatolandó iratok, dokumentumok fontos részét képezik a fuvar si-keres lebonyolításának, ezért ezek alapos ismerete elengedhetetlen. A nemzetközi fuvaro-zás legfontosabb okmánya a CMR fuvarlevél, de bemutattam pár cégspecifikus megbízási dokumentumot is. Zárásul ismertettem még a fuvardíj kalkulációt, melynek ismerete elengedhetetlen, ahhoz hogy képet kapjunk arról, mi az az alapár, ami alatt veszteséges egy fuvar. Valamint a rendszer működéséhez elengedhetetlen Web Eye rendszert, melyen keresztül folyamato-san nyomon követhető a szállítmány, valamint állandó kapcsolatot biztosít a sofőr és a fu-varszervező között. Szakdolgozatommal célul tűztem ki, hogy bemutassam miként alkalmazható egy elméleti módszer sikeresen a valós mindennapokban, hogyan vezethet mindez lépéselőnyre a versenytársakkal szemben. Milyen feltételeknek kell megfelelnie és hogyan kell irányítani egy ilyen jellegű fuvarszervező céget, hogy sikeres és versenyképes legyen a mai modern piacon. Az itt töltött idő alatt belekóstolhattam a pörgős mindennapokba, és meg-tapasztalhattam milyen hatékonyan tud működni egy vállalat, megfelelően kvalifikált munkavállalók alkalmazásával és hogyan lehet csúcsra járatni a logisztikát, jelen esetben a fuvarszervezésben.