Betegbiztonság egy fogyatékos személyeket ellátó szociális intézményben - Török Tímea (2016)
TÍMEA TÖRÖK 2016 Healthcare Quality Assurance Consultant Postgraduate Specialist training course University of West Hungary Faculty of Economics Supervisor: Tünde Guti PATIENT SAFETY IN A DISABLED PATIENT HANDLING SOCIAL INSTITUTION Betegbiztonság egy fogyatékos személyeket ellátó szociális intézményben Patient safety is an important part of the supply system, towards the 'nil nocere "principle, it helps to determine the level of the individual care and the level of current healthcare sys-tem. The secure care of cured patients is an everyday challenge, moreover to avoid errors and mistakes. One of the most important health policy efforts in recent years are the safety improvement of the health care and curing system. Plans and provisions have been taken to reduce the level of harm occurred during the treatment. Recently, number of initiatives launched to increase patient safety, however, the gap is large compared with advanced medical cultures. In my opinion my study was necessary because the importance of the pri-mary care effaced among the mentally handicapped people living in protected institutional institutions in recent years. A professionally carried high standard nursing and care activi-ties blends into the daily routine, integrated stricty with the mental healthcare. The institution considers it's task as complete, high quality patient care, which is attribut-able to the high level of medical service. Patient safety is a key priority, which is intended to avoid or prevent the damages in the patient care, thus we are able to offer safe level of healthcare The purpose of my research was to measure whether the patient safety concept in the Social Service Hajnal Centum (Dévaványa site) is known among employees. Moreover, to estimate the knowledge what they know about the dangerous mechanisms during patient care in an institutions where people with disabilities are treated. Is there any corre-lation among the skills of workers, the provision of services and staff burn-out? I com-pleted a systematically assembled questionnaire among employees anonymously. I ana-lyzed the data with descriptive statistical methods, the results are presented in percentage. Knowing the results, I would like to utilize the conclusions in institutions where persons with disabilities are treated. It is important to be able to provide an special envi-ronment where people with disabilities are able to live more advanced level of life. The burden resulting from their disability can be reduced in compliance with patient safety. After discussing the conclusions with my superiorvisors, I plan to complete this survey in more to provide a higher level of service among the patients. TÖRÖK TÍMEA 2016 Egészségügyi Minőségbiztosítási Szak Szakirányú Továbbképzés Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Konzulens: Guti Tünde BETEGBIZTONSÁG EGY FOGYATÉKOS SZEMÉLYEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYBEN Patient safety in a disabled patient handling social institution Betegbiztonság fontos eleme az ellátó rendszereknek, a ’nil nocere’ elvének biztosításán túl, segít meghatározni az egyes ellátás, valamint a mindenkori ellátórendszer színvonalát. A hétköznapokban komoly kihívást jelent a gondozottak biztonságos ellátása, a hibák és tévedések elkerülése. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb egészségpolitikai törekvése lett az egészségügyi és gondozási ellátás biztonságának javítása. Tervek, intézkedések szület-tek annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátás során keletkezett ártalmak mértékét. Számos kezdeményezés indult el az elmúlt időszakban a betegbiztonság növelése érdeké-ben. Ennek ellenére nagy a lemaradásunk a fejlett egészségügyi kultúrákhoz képest. A dolgozatom létrehozását azért tartottam szükségesnek, mert a védett, intézményi közegben élő értelmileg akadályozott emberek életében az utóbbi években háttérbe szorult az ápolás-gondozás elsődlegessége. A szakszerűen, magas színvonalon végzett ápoló-gondozó tevékenység beleolvad a mindennapok ritmusába, szerves egységet alkotva a mentálhigiénés ellátással. Az intézmény feladatának a teljes körű, minőségi ellátást-gondozást tekinti, melynek hátterében a magas szintű egészségügyi szolgáltatás is jelen van. Kiemelt fontosságú a betegbiztonság, amelynek célja, hogy az ellátás során a károso-dások elkerülhetőek illetve megelőzhetőek legyenek, ezáltal biztonságos ellátást tudjunk nyújtani. A kutatásommal szeretnék arra választ kapni, hogy a Hajnal István Szociális Szol-gáltató Centrum dévaványai telephelyén, a betegbiztonság, mint fogalom ismert-e a mun-kavállalók körében. Tudják-e azt, hogy az ellátás nyújtása közben, milyen veszélyeztető mechanizmusok fordulhatnak elő, a fogyatékos személyeket ellátó intézményben. Össze-függés kimutatható-e, a dolgozók felkészültsége, a szolgáltatás nyújtása, és a dolgozók ki-égése között? Válaszokat szeretnék kapni egy szisztematikusan összeállított kérdőív segítségével, amely anonim módon tölthető ki a dolgozók körében. Az összegyűjtött adatokat leíró statisztikai módszerrel elemzem, a kapott eredményeket, százalékban adom meg. Az eredmények ismeretében, szeretném az fogyatékos személyeket ellátó intéz-ményben hasznosítani a problémakörök következtetéseit. Fontos, hogy olyan körülménye-ket tudjunk biztosítani, amelyben a fogyatékos emberek képesek lehessenek a teljesebb életre. A fogyatékosságukból adódó terheik csökkenthetőek legyenek a betegbiztonság be-tartása mellett. A következtetéseket a feletteseimmel megbeszélve, szeretném ezt a felmérést a többi telephelyen is elvégezni, ezáltal magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtani ellátotta-ink számára.