Üzleti tervezés és elemzés a Bakonyerdő Zrt.-nél - Rosta Katalin (2016)
A diplomadolgozat célja a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. üzleti tervezésének bemutatása és üzleti elemzése. A Bakonyerdő Zrt. széles tevékenységi körű, összetett gazdálkodást folytató vállalat, ahol az üzleti tervezés komplex folyamatának ismertetése, és egy helyen történő összefogása hasznos lehet. Az üzleti elemzéssel képet kaphatunk a vállalat jelenlegi helyzetéről, erősségeiről és azon gyenge pontjairól, melyekre a cégvezetésnek a jövőben összpontosítania kell. A tervezés folyamatát az erdőgazdálkodás sajátosságait kiemelve, majd az egyes ágazatokat részletezve mutatom be, és ismertetem a pénzügyi terv kötelező dokumentumainak tervezését. Az üzleti elemzést ráfordítás-hatékonysági mutatók kiszámításával és értékelésével, valamint a vállalat gazdasági profilrajzának elkészítésével végzem el. A dolgozat az üzleti tervezés teljes folyamatát átfogja, a változtatásra szoruló tervezési gyakorlat módosítására javaslatot tesz, és kiemeli a következő időszak gazdálkodását érintő kockázatokat. A ráfordítás-hatékonysági elemzés rávilágít, hogy a következőkben a vállalt eszközstruktúráját, likviditását és a hosszú távú fizetőképességét meghatározó tényezők követelnek kiemelt figyelmet a menedzsment részéről. A jövőben az egyre gyakrabban fellépő természeti károk is veszélyt jelenthetnek a gazdálkodásra, melyek elkerülhetetlen negatív hatásai kezelésére fel kell készülni.