Az államháztartási szervezetek belső kontrollrendszerének vizsgálata és értékelése - Kovács Viktória (2016)
Szakdolgozatom megírásával fő célkitűzésem az volt, hogy megismerjem és bemutassam a magyarországi önkormányzati rendszer és költségvetési szervek belső kontrollrendszerét felépítő elemeket. A hatályos vonatkozó jogszabályok három szintre épülő struktúráját alapul véve meghatároztam azokat a követelményeket, amelyek a megfelelő belső kontrollrendszer kialakítását, működtetését és fejlesztését támogatják. Ismertettem ezzel kapcsolatban az önkormányzat, valamint a költségvetési szerv vezetőjének kiemelkedő felelősségét, feladatait és kötelezettségeit. Kifejtetésre került a belső kontrollrendszer létrejöttének folyamata és fejlődése a rendszerváltástól napjainkig, valamint bemutatásra kerültek a belső kontrollrendszer különböző nemzetközi nézőpontjainak eltérései és egyezőségei. Kiemeltem a monitoring rendszer részét képező belső ellenőrzés kialakítására vonatkozó jogszabályok tartalmát, valamint feladatát, amely a belső kontrollrendszer működését támogatja a tevékenysége által megfogalmazott megállapításokkal és javaslatokkal. A szakdolgozatomban ismertettem kettő olyan Állami Számvevőszék által lefolytatott vizsgálatot, amelyet a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználásáról való megbizonyosodás érdekében végeztek el. Ez alapján kifejtésre került tehát a 2015. évben megvalósított integritás-felmérés eredménye, valamint a települési önkormányzatok körében 2012-2013. évben lefolytatott vizsgálat eredményei. További kiemelt célkitűzésem volt az is, hogy egy vas megyei intézmény példáján keresztül vizsgáljam meg, hogy a belső kontrollrendszer - s azon belül kiemelten a kontrollkörnyezet kialakítása - a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e, valamint az adott szervezet rendszereiben, folyamataiban léteznek-e, illetve eredményesen működnek-e a kontrolleljárások, amelyek segítséget nyújtanak a kontrollcélok megvalósításában. A szabályzatok elemzésével megvalósult vizsgálat az intézmény kontrollkörnyezetének és kockázatkezelési rendszerének hiányosságaira mutatott rá, ennek ellenére viszont szabályszerű volt a kontrollterületek és a belső ellenőrzés kialakítása és működtetése is. A hazai önkormányzatok belső kontrollrendszerének felmérése céljából elkészített kérdőívem segítségével az önkormányzatok körében megbizonyosodtam arról, hogy nagy-részt tisztában vannak a belső kontrollrendszer megfelelő kialakításának előnyeivel és hasznosítják is azokat, valamint széles a köre azoknak a kockázatoknak, amelyek negatív hatással lehetnek a biztonságos működésükre.