A VALISE projekt szimulációs technikáinak megvalósítása és infrastruktúrájának létrehozása - Kiss Péter (2016)
A cél, ami megfogalmazódott bennünk, hogy a vállalatirányítási rendszerek oktatását megreformáljuk. Ennek érdekében egy olyan rendszert hozzunk létre, melynek segítségével a hallgatók gyakorlat orientáltan megismerkedhetnek a VIR rendszerekkel. A szimulátor nem csupán az oktatásban válhat hasznossá, hanem különböző ellátási láncokkal vagy ellátási hálózatokkal történő futtatások eredményét kiértékelve különböző kérdésekre kaphatunk választ, melyek egy vállalat életében a vezetői döntéseket támogathatja. Az általunk elképzelt és létrehozott rendszer egy olyan virtuális gazdasági környezet, amely magként szolgál egy szerveren futva és a hozzá kapcsolódó vállalatirányítási rendszereknek, mint klienseknek ez gazdasági környezet generálja a gazdasági eseményeket, megrendeléseket, melyekre a hallgatóknak kell az elméleti oktatás során elsajátított tudásuknak megfelelően reagálniuk. A szimulációs modul esetében nem történik semmilyen emberi interakció, a rendszer indításakor megadhatjuk a szükséges paramétereket, majd elindítva azt automatikusan létrejönnek az entitások és köztük a kapcsolatok. Futás közben generálódnak a beállított paraméterek szerint a megrendelések, amelyekre az entitások önállóan reagálnak a számukra meghatározott feltételrendszer szerint. Az éles rendszer működésekor hasonlóan a szimulációs modulhoz legenerálódnak az entitások és elkezdi a mag generálni a megrendeléseket, amit nem az entitások bírálnak el, hanem a felhasználóknak (hallgatók) kell reagálniuk rájuk. A webes felületen bejelentkezve láthatják a megrendeléseiket, amelyeket elfogadhatnak vagy elutasíthatnak, majd a saját vállalatirányítási rendszerükbe menedzselik tovább a megrendelést. A rendszer éles modulja tesztelve lett hallgatói csoporttal, melynek eredményeképpen egy teljes laborgyakorlat keretein belül használták a rendszert. A labor végén egy anoním kérdőív kitöltésével véleményezhették a gyakorlati órát. A szimulációs modul tesztelése során különböző szimulációkat futtattam, majd ezek eredményei közül kettőt kiemeltem és dokumentáltam, különféle összefüggéseket emeltem ki és vezettem le a szimuláció kimenetének alapján.